Vijesti 04.07.2016.

Zajednički predstavljati BiH na međunarodnim sajmovima

ČITANJE: 1 minuta

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i ministar ekologije i turizma FBiH Edita Đapo dogovorili su danas u Banjaluci zajedničku promociju BiH na strateškim sajmovima, zavisno od finansijske situacije, u Dubaiju, Njemačkoj, Turskoj ili Velikoj Britaniji.

Gluhaković je nakon sastanka rekao novinarima da će nastojati zajedno nastupiti i na sajmu u Moskvi.

On je najavio da će ministarstva raditi na harmonizaciji zakonskih propisa među entitetima kada je riječ o turizmu, koji će pooštriti kriterijume rada turističkih agencija i organizovanja putovanja.

Gluhaković je dodao da su na sastanku dogovorili da će od septembra formirati timove koji će raditi na izmjeni i poboljšanju propisa iz oblasti turizma i okoliša.

Đapo je istakla da će na međunarodnim sajmovima dva ministarstva promovisati BiH kao jedan turistički proizvod, a cilj im je i da budućnosti organizuju nekoliko konferencija za biznis-turizam jer se turizam u BiH može razvijati kao osnovna privredna grana, ali potrebne su investicije da bi se napravili određeni turistički proizvodi kako bi se turisti što duže zadržavali.

Ona je pojasnila da harmonizacijom propisa žele omogućiti privatnicima i turističkim organizaciajma da naprave bolju ponudu povezivanja čitave zemlje, te da se izjednači standardizacija hotela.

“Želimo da imamo ista zakonska rješenja na području cijele BiH”, poručila je Đapo.

(SRNA)