Vijesti 17.06.2021.

ZAJEDNIČKI PROJEKAT: Ambasador Britanije u banjalučkom Centru za životnu sredinu

ČITANJE: 2 minute

Britanski ambasador u BiH Metju Fild danas je posjetio Centar za životu sredinu u Banjaluci, gdje je najavljen početak novog zajedničkog projekta čiji je cilj podizanje svijesti o problemu otpada u životnoj sredini i podsticanje građana na usvajanje navika kojima bi smanjili stvaranje otpada u svojim domaćinstvima.

Riječ je o pilot projektu “BLes vejst” (BLess Waste) koji će se provoditi u jednom naselju u Banjaluci, gdje će biti organizovano selektivno prikupljanje otpada, kao i kompostiranje biootpada iz domaćinstava.

Centar za životnu sredinu će organizovati aktivnosti sa građanima i preduzećima u tom naselju s ciljem podizanja svijesti o upravljanju otpadom, te kako da u svakodnevnom radu smanje nastanak otpada i kako da ga pravilno odvajaju, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Rezultati projekta, analiza, prijedlozi i preporuke biće upućeni Gradskoj upravi Banjaluka i lokalnom komunalnom preduzeću kao prijedlog rješenja za unapređenje sistema upravljanja otpadom, koji bi bio primjenjiv i u drugim banjalučkim naseljima.

Velika Britanija, za koju su briga o okolini i borba protiv klimatskih promjena ključni prioritet, u partnerstvu sa Italijom će u novembru biti domaćin Konferencije zemalja članica UN o klimatskim promjenama, jednom od najvažnijih momenata vezanih za klimatske promjene od istorijskog sporazuma u Parizu koji je potpisan 2015. godine, ističe se u saopštenju.

Okupljene članice će tražiti rješenja za ubrzano ambicioznije djelovanje ka postizanju ciljeva Pariškog sporazuma i Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama.

“Obnova nakon pandemije kovid 19 treba da ide u pravcu zelenije i prosperitetnije budućnosti, za šta je potrebna saradnja vlasti, civilnog društva i poslovnog sektora na svim nivoima vlasti, jer samo tako se svi zajedno možemo boriti sa ovim problemom. Zato nam je izuzetno drago što možemo da podržimo ovaj projekat u Banjaluci koji spaja civilno društvo i javnu upravu u ostvarenju cilja zaštite okoline”, navodi se u saopštenju.

(Srna/SB)

Oznake: Metju Fild