Magazin 07.05.2019.

ZAJEDNIČKI RAD NA PREDSTAVI O ŽIVOTU JESENJINA Unaprijeđene kulturne veze između studenata Banjaluke i Moskve

ČITANJE: 3 minute

Ideja nam je da sa Srpsko-ruskim prijateljstvom u koprodukciji uradimo predstavu o životu Jesenjina, jer smatramo da bi bila jednako gledana i zanimljiva pozorišnoj publici i u Republici Srpskoj i u Rusiji.

Izjavila je direktorica „Banjalučkog studentskog pozorišta“, Sanja Vojvodić koja je od 30. aprila bila u posjeti kulturnim institucijama u Moskvi, što je njena prva posjeta u funkciji direktora BSP-a bratskim institucijama sa sjedištem u prestonici Rusije.

Cilj posjete je unaprijeđenje pozorišnih i kulturnih veza između studenata Banjaluke i Moskve, a poziv je uputio „Moskovski klub za podršku i razvoj” (MKPR) koji djeluje kao organizaciona jedinica „Srpsko-ruskog prijateljstva Bratstvo“ u Moskvi. MKPR najvećim dijelom čine studenti koji su došli iz Srbije i Republike Srpske na studije u Rusiju. Domaćin susreta BSP-a i MKPR-a bio je koordinator „Moskovskog kluba za podršku i razvoj” Zvjezdan Kunić.

Predstavnici Banjalučkog studentskog pozorišta boraveći u Moskvi obavili su niz razgovora o kulturnoj saradnji i razmjeni pozorišnih sadržaja između Republike Srpske i Rusije. Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, Duško Perović istakao je da su članovi Banjalučkog studentskog pozorišta ambasadori kulture Republike Srpske.

-Sa velikim zanimanjem pratim rad Banjalučkog studentskog pozorišta i podržavam sve njihove aktivnosti. Oni su se svojim kvalitetom izborili i za učešće na „Zlatnom vitezu” gdje su osvojili nagrade. Festival „Kestenburg” koji organizuju se upisao na svjetsku kulturnu mapu. Predstavništvo na čijem sam čelu i ubuduće će podržavati i koordinisati kulturnu saradnju Studentskog pozorišta sa kulturnim ustanovama iz Moskve i St. Peterburga – rekao je Perović.

Direktorka Banjalučkog studentskog pozorišta zajedno sa urednicom programa Festivala „Kestenburg”, Nedom Simić Žerajić razgovarala je i sa predstavnikom Srpsko-ruskog prijateljstva „Bratstvo”, Zvjezdanom Kunićem o jačanju srpsko-ruskih veza u oblasti studentskih pozorišta, te su dogovarile zajednički rad na predstavi o životu Jesenjina.

Srpsko-rusko prijateljstvo „Bratstvo”, po riječima Krunića vrlo rado će se odazvati na pozive Banjalučkog studentskog pozorišta i direkcije „Kestenburga”.

-Nasi članovi se interesuju za sve što je vezano za „Kestenburg” i bila bi im čast da budu mali dio svjetski priznatog festivala koji su podržali istaknuti umjetnici kao sto su Emir Kusturica i Sloboda Mićalović – rekao je Krunić.

Pripreme za međunarodni festival „Kestenburg” koji će se održati u novembru, prema riječima Nede Simić Žerajić su u punom jeku.

– Zainteresovanost studentskih pozorišta iz cijelog svijeta za „Kestenburg” je premašila sva naša očekivanja. Sve više je kvalitetnih i priznatih glumaca i reditelja koji znaju za naš festival i žele da razmenjuju s nama kreativne ideje – rekla je ona.

Nakon uspješnog učešća na festivalu „Zlatni vitez” i XIII kongresu međunarodne pozorišne asocijacije AITU-a, ovo je treća posjeta predstavnika uprave „Banjalučkog studentskog pozorišta” Moskvi, što upućuje na jasnu opredjeljenost BSP-a ka jačem okupljanju studenata Srpske i Rusije.

Sanja Vojvodić u Moskvi je imala više susreta s predstavnicima kulturnih i obrazovnih institucija, te društveno odgovornim kompanijama  koje imaju sjedište u tom gradu, a podržavaju razvoj i razmjenu studenata Srpske i Rusije. Podršku odlasku BSP-a u Moskvu pružili su Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Moskvi.

(Srpskainfo)