Vijesti 19.04.2017.

Zajedničkim snagama protiv delinkvencije

ČITANJE: 1 minuta

Protokol o multisektorskoj saradnji i koordinaciji treba da uspostavi kvalitetniju saradnju i koordinaciju nadležnih subjekata grada u prevenciji maloljetničke delinkvencije i zaštiti prava djece koja dođu u sukob sa zakonom.

Ovaj dokumenat su juče potpisali gradonačelnik Igor Radojičić i predstavnici Centra za socijalni rad, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Doma zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Okružnog javnog tužilaštva i Osnovnog suda u Banjaluci, Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, te udruženja “Pro familija” i “Nova generacija”.

Svaki potpisnik ima zadatke u okviru redovnih ili dodatnih aktivnosti koje se odnose na zaštitu prava djece, na maloljetničko prestupništvo i na preventivno djelovanje da ne dođe do takvih događaja.

Grad je već preduzeo niz koraka u ovoj oblasti, a jedan od njih je akcioni plan prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera od 2015. do 2017. godine. Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir kazao je da je zadovoljan što je potpisan protokol.

– Zajedno ćemo raditi na zaštiti djece koja igrom slučaja ili na drugi način dođu u sukob sa zakonom – kazao je Lepir.
Zamjenik predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci Dragan Uletilović istakao je da je protokol – korak UNICEF-a BiH i Biroa za ljudska prava da se pojedina rješenja iz Zakona o maloljetnicima, koji je stupio na snagu 1. januara 2016. godine, konkretno i primijene u praksi.

(Glas Srpske)