Zajedničkim snagama protiv sive ekonomije

Nastavak zajedničke borbe protiv sive ekonomije u Republici Srpskoj i zaštita prava radnika treba biti prioritet u narednom periodu, a sve sa ciljem daljeg jačanja Republike Srpske i boljeg socijalnog položaja njenih građana.

Zaključeno je to nakon sastanka predstavnika Poreske uprave RS, Inspektorata RS i Saveza sindikata RS, koji je održan danas u Banjaluci, a sa kojeg je poručeno da postoji spremnost kontrolnih organa u Republici Srpskoj da dosljedno provode sva ona zakonska rješenja o kojima se dogovore socijalni partneri (Vlada, sindikat i poslodavci) u Republici Srpskoj.

Na sastanku je bilo riječi i o kontroli obračuna i isplate bruto plata, sprečavanju zloupotrebe instituta najniže plate od strane određenog broja nesavjesnih poslodavaca, kao i o načinima borbe protiv sive ekonomije, te mogućnostima na koje ove tri institucije zajedničkim aktivnostima mogu poboljšati postojeće stanje.

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, istakao je da će Poreska uprava RS u skladu sa svojim nadležnostima, zajedno sa drugim kontrolnim organima, i u narednom periodu nastaviti sa kontinuiranim kontrolama čiji je cilj otkrivanje rada na crno, a sve sa ciljem suzbijanja sive ekonomije u RS. On je naglasio da će ova institucija, kao kontrolni organ, i ubuduće dosljedno provoditi sva zakonska rješenja o kojima se dogovore socijalni partneri u RS.

Maričić je istakao i da je Poreska uprava RS veliki dio svojih aktivnosti usmjerila na suzbijanje sive ekonomije, ali i dodao da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, te izrazio i očekivanje da građani, radnici i drugi pomognu kontrolnim organima u otkrivanju rada na crno, na način da će prijaviti sve nepravilnosti koje uoče ili kojima su izloženi.

Zoran Mikanović, glavni republički inspektor rada, istakao je da inspekciji rada dosljednu primjenu Zakona o radu značajno otežava nepostojanje kolektivnog ugovora, jer mnoge norme iz zakona upućuju upravo na kolektivne ugovore, a posebno u dijelu kontrole plata. Kolektivnim ugovorom bi preciznije bili definisani kriterijumi za obračun plata, visina koeficijenta, cijena rada, satnica i slično, što bi u velikoj mjeri spriječilo zloupotrebu instituta najniže plate, a inspektorima rada dalo instrumente i alate koji će im omogućiti efikasniji rad.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, rekla je da se postojeće stanje u ovoj oblasti treba mijenjati, te da borba protiv sive ekonomije u Republici Srpskoj mora biti jača, pa u tom smislu očekuje da imaju podršku kontrolnih organa u Republici Srpskoj. Navela je i da će Savez sindikata RS insistirati na izmjeni zakonskih rješenja, i potpisivanju kolektivnog ugovora, kako bi se spriječile zloupotrebe instituta najniže plate od strane određenog broja nesavjesnih poslodavaca, ali i kako bi se lakše mogle otkriti isplate plata na ruke.

Inače, u cilju borbe protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije Inspektorat Republike Srpske i Poreska uprava Republike Srpske svakodnevno provode zajedničke aktivnosti, a u narednom periodu planirane su zajedničke kontrole neregistrovanih privrednih subjekata u cilju njihovog uvođenja u legalne tokove.

DODIK I VIŠKOVIĆ O SLUČAJU “DAVID”: Ekshumacija želja roditelja, nema okupljanja na štetu drugih građana

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je danas da je slučaj mladića Davida Dragičevića (21) tragičan događaj i ponovio da tužilaštvo treba da ga riješi. On je dodao da je ekshumacija posmrtnih ostataka mladića bila želja roditelja. – Izražavam saučešće porodici, ali politika je uvučena u taj slučaj. Još jednom apelujemo da tužilaštvo i sud

SASTANAK KOD PREDSJEDNICE: O prvih 100 dana rada Vlade RS i formiranju vlasti na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović održala je sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom i potpredsjednicima Vlade Srpske Radovanom Viškovićem, Antonom Kasipovićem i Srebrenkom Golić, te predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Tema sastanka bila je prvih 100 dana Vlade Radovana Viškovića, a u Palati predsjednika su prisutni

PLAVI TELEFON TE TREBA Poziv za nove volontere i volonterke

Savjetodavna linija za djecu i mlade Plavi telefon u potrazi je za novim volonterima i volonterkama. Tražimo osobe starije od 19 godina koje: žele pomoći i biti podrška djeci koristeći empatiju i stečena znanja odgovorne su i motivisane za građenje sebe kao ličnosti trenutno borave u Banjaluci Odabrani volonteri i volonterke će dobiti: obuku iz

FK BORAC: Sa četiri gola u mreži Slobode do pet bodova prednosti nad Slogom

Borac je najviše profitirao nakon mečeva 18. kola lige Republike Srpske. Banjalučani su pobjedom nad Slobodom 4:0 stekli pet bodova prednosti u odnosu na Slogu koja je remizirala u Gradišci. Krilni igrač Almedin Ziljkić bio je veoma raspoložen za igru i stvarao je velike probleme gostima. Upisao se i u strijelce ali ističe da u

KONTROLA PORESKE UPRAVE Neizdavanje računa zapečatilo osam zlatara

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u proteklih nekoliko dana širom RS proveli akciju pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, sa akcentom  na poreske obveznike koji se bave prometom zlata, srebra i drugog nakita. Izvršeno je ukupno 15 kontrola kod tih poreskih obveznika, te su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti. Zbog uočenih nepravilnosti, inspektori