Vijesti 22.02.2021.

“ZAJEDNO DO POSLA”: Za zapošljavanje demobilisanih boraca, RVI i djeci poginulih boraca tri miliona KM iz budžeta

ČITANJE: 1 minuta

Kroz program “Zajedno do posla” koji realizuje Zavod za zapošljavanje RS, a finansira budžet Republike Srpske, obezbijeđeno je maraka za zapošljavanje 300 građana iz kategorija djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS.

Planirano je finansiranje samozapošljavanja 50 djece poginulih boraca VRS, te 250 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. a za jednog nezaposlenog biće odobreno 10.000 KM, piše “Srpskainfo”.

Kako je precizirano u javnom pozivu, 70 odsto biće isplaćeno nakon potpisivanja ugovora, a preostali iznos nakon godinu dana, ako budu ispunjene sve obaveze.

Subvenciju za samozapošljavanje može ostvariti nezaposlena osoba iz ovih ciljnih grupa ukoliko je prijavljena na evidenciju nezaposlenih, podnijela zahtjev za subvenciju sa biznis planom, uspješno završila obuku iz preduzetništva, te nakon objavljivanja javnog poziva registrovala djelatnost ili je pokrenula postupak registracije.

Subvencija za samozapošljavanje dodjeljuje se nezaposlenom licu radi osnivanja radnje, poljoprivrednog gazdinstva (u formi preduzetništva) ili drugog oblika preduzetništva ili osnivanja privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Subvenciju može ostvariti i više nezaposlenih lica udruživanjem i osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja, ukoliko svi osnivači u njemu zasnivaju radni odnos.

Kako je naglašeno, građani koji namjeravaju koristiti subvenciju za samozapošljavanje u obavezi su da prođu obuku iz preduzetništva, koju će organizovati Zavod za zapošljavanje RS. Oni koji su prošli obuku iz preduzetništva provedenu u drugoj odgovarajućoj organizaciji, dužni su dostaviti adekvatnu potvrdu ili sertifikat.

Javni poziv za prijave otvoren je do 17. marta.

Prema prošlogodišnjim podacima Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije, nezaposleno je bilo nešto više od 1.000 ovih osoba.

(N.S)