Svijet 23.05.2022.

ZAJEDNO U SOČIJU: Susret Putina i Lukašenka u znaku šala na račun Zapada

ČITANJE: 1 minuta

Ruski predsjednik Vladimir Putin našalio se danas da će morati ozbiljno razgovarati sa Zapadom koji ga krivi za ekonomski haos zbog rusko-ukrajinskog rata i suglasio se s bjeloruskim kolegom da su sankcije potaknule obje zemlje na samostalni razvoj.

Ruska ekonomija dobro funkcionira usprkos zapadnim sankcijama, rekao je Putin u Sočiju gdje je razgovarao s Aleksandrom Lukašenkom koji je nešto ranije danas optužio Zapad za “komadanje” Ukrajine, a njegovo ministarstvo obrane najavilo je da provjerava svoje naoružanje i opremu.

Lukašenko: Hvala Zapadu, dali su nam poticaj

Sankcije su objema zemljama dale poticaj da se usredotoče na samostalni razvoj, rekao je Lukašenko i poručio da zapadne elite pogrešno identificiraju uzroke svojih ekonomskih nedaća.

“Što se tiče gospodarstva, hvala im (Zapadu) jer su nam dali takav poticaj našem vlastitom razvoju”, rekao je Lukašenko.

Putin se na to nasmiješio i kimnuo glavom.

“Oni su to stvarno potcijenili čitajući vlastite medije. Dobili su inflaciju, a istina je: ‘Putin je kriv’, ‘Putin je kriv za sve'”, rekao je Lukašenko.

Putin se nadovezao i ironično kazao: “Moraćemo s njima ozbiljno razgovarati”, prenosi Reuters.

Bjelorusija: Provjeravamo oružje i opremu

Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je da je vojska počela provjeravati svoje naoružanje i logističku opremu kako bi se uvjerila da su spremni za borbu. U priopćenju se navodi da vojska provjerava opremu u dugoročnom skladištenju.

“Inspekcijskim pregledom će se utvrditi stanje opreme i spremnost za izvršavanje svojih zadaća”, navodi se.

(SB)