Vijesti 24.11.2016.

Zakazivanje kod „državnog“ stomatologa prava zavrzlama za Banjalučane

ČITANJE: 1 minuta

Pacijenti se kod zubara u Poliklinici ne mogu naručiti bez pregleda doktora, a u slučaju da nisu osigurani platiće više nego u privatnim klinikama.

Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja praktikuje drugačiji način zakazivanja pregleda nego u ambulantama porodične medicine.

Pregled se ne može zakazati na info pultu, ni telefonom, jer je prvo neophodan pregled doktora stomatologije, koji će ih uputiti dalje.

Dok u Poliklinici tvrde da ovaj sistem funkcioniše, pacijentima nije jasno čemu tolike komplikacije.

Pored toga, pregledi su, tvrde pacijenti, skuplji nego kod privatnika. Tako je Banjalučanin Siniša V. hirurško vađenje zuba u Poliklinici platio 90 KM, jer je osiguran, a cijena za one bez osiguranja je 212 KM. Ovaj zahvat u privatnim ambulantama košta do 150 KM.

– Prvo je bilo komplikacija oko naručivanja. Kada su rekli da se mogu naručiti smo lično, a pri tom nisu znali objastniti zašto, nisam mogao da vjerujem. Suludo je da u digitalno doba trošim vrijeme na odlazak da vidim kada moj stomatolog ima slobodan termin, a poslije svega još mi „papreno“ naplate – kaže Siniša.

Dok se pacijenti žale, iz Poliklinike nisu precizirali zašto je tako, s opravdanjem da se oni koji imaju hitan slučaj primaju isti dan.

– Zube prvo pregleda doktor stomatologije, a ne zubar. On utvrđuje stanje zuba koje se evidentira u stomatološki karton, pacijentu se predočava stanje i ukoliko ima potrebe odmah se naručuje direktno u ambulanti – objasnio je kratko Zoran Gvozden, specijalista dječije i preventivne stomatologije.

(EuroBlic)