Magazin 04.01.2016.

Zakerbergov cilj za 2016: Batler sa vještačkom inteligencijom

ČITANJE: 1 minuta
mark zakerberg
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg je izjavio da u 2016. godini želi sebi da napravi asistenta sa vještačkom inteligencijom, koji bi mu pomagao u kući i na poslu.

Zakerberg, koji svake godine odredi sebi jedan lični izazov, otkrio je planove o izradi robota-asistenta u postu na Fejsbuku, prenio je Rojters.

– Zamislite ga kao Džarvisa u Ajron Menu- napisao je američki milijarder, govoreći o vještački inteligentnom batleru koji se pojavljuje u stripovima i filmovima američkog izdavača stripova “Marvela”.

Zakerberg je naveo da će rad na tom projektu započeti tako što će istražiti postojeću tehnologiju, a zatim će naučiti robota da razume njegov glas kako bi mogao da kontroliše sve u svojoj kući, kao što su muzički uređaji, svjetla i temperaturu.

Osnivač Fejsbuka planira i da nauči svog asistenta da pušta u kuću njegove prijatelje tako što će proučiti njihova lica kad oni pozvone na vratima, a robot će takođe vizualno obraćivati podatke kako bi svom tvorcu pomagao na poslu.

– Trebalo bi da bude zabavan intelektualni izazov da ovo sam ostvarim. Nadam se da ću tokom godine moći da podijelim sa vama napredak u tom projektu- napisao je Zakerberg.

Među izazovima koje je Zakerberg sebi zadao prošlih godina je bilo čitanje dvije knjige mjesečno i učenje kineskog jezika.

(Agencije)