Svijet 21.10.2022.

ZAKLETVA U SUBOTU: Đorđa Meloni sa Salvinijem i Berluskonijem formirala novu vladu Italije

ČITANJE: 1 minuta

Novu desnu koalicionu vladu Italije večeras je formirala Đorđa Meloni, lider krajnje desne partije Braća Italije (FdI), koja je pobijedila na izborima 25. septembra.

Predsjednik Italije Serđo Matarela pozvao je Meloni, čija koalicija ima većinu u oba doma parlamenta, u predsjedničku palatu.

Dvojac je razgovarao duže nakon čega je Matarela dao Meloni zadatak da formira novu Vladu.

Prihvatajući taj zadatak, Meloni je predsjedniku predstavila listu sa imenima novih ministara, a što je Matarela i odobrio.

Meloni je imenovala Antonija Tajanija, potpredsjednika koalicionog partnera Forza Italia, na pozicije potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Tajani je bio predsjednik Evropskog parlamenta od 2017. do 2019. godine.

Matteo Salvini, lider još jednog koalicionog partnera Liga Partije, imenovan je za zamjenika premijera i ministra saobraćaja i infrastrukture.

Za ministra odbrane imenovan je Guido Kroseto iz FdI-ja, dok je bivši sudija i član FdI-ja Karlo Nordio postao ministar pravde. Bivši guverner Rima Mateo Piantedosi imenovan je za ministra unutrašnjih poslova.

Za ministra ekonomije imenovan je Đankarlo Đoreti, koji je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi premijera Marija Dragija, a za ministra ekonomskog razvoja imenovan je Adolfo Urso.

Predsjednik Matarela je u kratkoj izjavi zahvalio odlazećoj Vladi i premijeru Mariju Dragiju koji će u subotu predati funkciju nasljednici Meloni.

Nakon što sutra i svečano položi zakletvu, Meloni će postati prva žena na funkciji premijera Italije, prenose agencije.

(SB)

Oznake: Đorđa Meloni