Politika 16.06.2016.

Zaključci Banjalučke CEI konferencije: Terorizam i migranti su najveći problem regiona

ČITANJE: 1 minuta

Migrantska kriza i terorizam, odnosno fenomen odlaska boraca na strana ratišta, dva su najveća izazova za region, ocijenjeno je na sastanku ministara Centralnoevropske inicijative (CEI) održanom u Banjaluci. Svi učesnici su se obavezali da će zajednički odgovoriti na sve izazove.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da ovaj skup predstavlja dio evropskih integracija BiH i da imamo podršku brojnih zemalja EU, a naročito Italije koja je članica CEI.

BiH ima dobru dinamiku ka integracijama

Crnadak je rekao da je BiH imala dobru dinamiku u integracijama sve do događaja poput jednostrane odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o popisu stanovništva.

Rekao je da sada BiH treba da riješi dva ključna pitanja, kako bi Savjet spoljnih poslova EU u julu prihvatio aplikaciju za članstvo koju je početkom godine poslala BiH.

Ta pitanja su prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i stavljanje u funkciju Mehanizma koordinacije o evropskim pitanjima.

Šef italijanske diplomatije Paolo Đentilioni naglasio da je da ulazak svih zemalja Balkana u EU ne predstavlja samo njihovu želju, nego i interes EU.

On je naglasio da se saradnja unutar CEI tiče i drugih oblasti, kao što su inftarasukturna ulaganja u aerodrome, puteve i distribuciju električne energije.

Predsjedavajuća CEI ove godine je BiH, a iduće godine tu ulogu preuzima Bjelorusija.

(Blic)