Vijesti 24.01.2023.

Zakon o nepokretnoj imovini Srpske nije prošao u Vijeću naroda

ČITANJE: 2 minute

Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske nije dobio podršku u Vijeću naroda Republike Srpske, nakon što je glasanjem po klubovima Klub Bošnjaka glasom svoja četiri od šest prisutnih delegata bio protiv ovog zakona.

Za najkasnije deset dana zakon će se naći na usaglašavanju pred zajedničkom komisijom Vijeća naroda i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ako ni tu ne bude usaglašen, o povredi vitalnog nacionalnog interesa daće mišljenje Ustavni sud RS.

“Ovim zakonom se ne vrijeđa vitalni nacionalni inetres nijednog naroda u RS. Ustavni sud će se očitovati o tome. Mi nećemo biti sudije Ustavnog suda. Oni će dati konačnu odluku”, izjavila je Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Govoreći o Zakonu na nepokretnu imovinu, Golić je istakla da je ovo nepokretna imovina za funkcionisanje javne vlasti, te dodala da su, primjera radi, po zakonu o šumama Brčko distrikta, šume uknjižene na distrikt.

Ona je podsjetila da je od konstituisanja Vijeća naroda Srpske, koji je, kako kaže, nametnuta kategorija od visokog predstavnika u BiH, do novembra 2022. godine upućen 161 zahtjev za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa protiv akata koje je Narodna skupština Srpske usvajala.

“Od te 161 pokrenute inicijative Ustavni sud je odlučio da je samo u devet slučajeva postojala opravdana inicijativa da se predlagaču vrate određena zakonska rješenja. Ovo najbolje govori kolike su bile zloupotrebe u tim pojedinim prethodnim sazivima Vijeća naroda”, navela je Golićeva.

Golićeva smatra da je potrebno precizno redefinisati na šta se može pokrenuti vitalni nacionalni interes.

“U nekim eventualnim promjenama Ustava treba precizirati odredbe šta znači vitalni nacionalni interes bilo kog naroda i zašto se može uputiti inicijativa i donijeti određene odluke kada je u pitanju to pokretanje”, navela je Golićeva.

Delegat iz Kluba Bošnjaka Alija Tabaković istakao je dazakon o nepokrentoj imovini nije dobio potrebnu većinu u ovom klubu.

“Zakon nije sveto slovo da se ne može ispraviti. Kad Ustavni sud RS da svoju ocjenu, onda on stupa na snagu, čak i ako dalje neko pokrene apelaciju pred Ustavnim sudom BiH”, izjavio je Tabaković.

(Z.M.)