Vijesti 03.03.2016.

Zakon o policiji pada u Parlamentu

ČITANJE: 2 minute
Narodsna skupstina
Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS biće oboren u Narodnoj skupštini RS, jer ga neće podržati ni vlast ni opozicija zbog odredbe da struktura zaposlenih u MUP-u RS treba da oslikava stanje utvrđeno popisom stanovništva iz 1991. godine.

Zakon je sa spornom odredbom usaglašen na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda, ali je predsjednik RS Milorad Dodik odbio da potpiše ukaz o njegovom proglašenju i vratio ga u skupštinsku proceduru na ponovno izjašnjenje. Burna rasprava poslanika o tom zakonu otvorena je već prilikom usvajanja dnevnog reda jučerašnje sjednice Narodne skupštine. Polemiku su vodili predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović i poslanici iz opozicije. Opozicioni poslanici su ukazivali na povredu poslovnika zbog odluke da o tom zakonu ne bude rasprave već samo glasanje, a njihove tvrdnje odbacili su Čubrilović i poslanici stranaka skupštinske većine.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kaže da predsjednik RS može da vrati zakon na ponovno glasanje ocijenivši da nema potrebe za raspravom, jer nikakvo amandmansko ni bilo kakvo djelovanje nije dopušteno.

– Ne možemo ništa u zakonu uraditi nego ga samo uzeti ili ostaviti – rekao je Višković i dodao da će zakon u izmijenjenoj formi u parlament stići za mjesec, da će o eventualnoj odgovornosti onih koji su prihvatili spornu odredbu zakona razgovarati na organima stranke.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je rekao da je interesantno da skupštinska većina ne dozvoljava opoziciji da govori o zakonu.

– Odlučili su se na taj korak jer je teško bilo obrazložiti kako su Dragan Lukač, Nedeljko Čubrilović, Nenad Stevandić i drugi usaglasili zakon sa Bošnjacima – rekao je on i dodao da Lukač treba ozbiljno da razmisli o podnošenju ostavke.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić je kazao da većina nije htjela da odgovori kakvu su grešku napravili, a poslanik SRS RS Milanko Mihajlica smatra da Dodik poslanicima treba da kaže zbog čega je vratio zakon u Skupštinu. Potpredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik SDA Senad Bratić očekuje da će u novom zakonu ostati odredba o popisu iz 1991. godine.

Trebalo je da poslanici razmatraju po hitnom postupku prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima. Taj zakon je predložio Klub poslanika SDS – SRS RS, a i iz SNSD-a su najavili da će ga podržati.

Aktuelni čas

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je tokom aktuelnog časa da očekuje da će do 20. aprila biti doneseni novi kolektivni ugovori i početi puna primjena Zakona o radu. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je kazao da je Komisija za koncesije RS dala saglasnost “Elektroprivredi RS” za otvaranje pregovaračkog postupka u sklopu dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane “Buk bijela”, čiji će nosilac biti “Elektroprivreda” i Hidroelektrana “Višegrad”.

(Glas)