Vijesti 01.12.2015.

Zakon o radu pred socijalnim partnerima: Gunđaju, ali pregovaraju!

ČITANJE: 3 minute
zakon o radu
Iako su nakon usvajanja radne verzije novog zakona o radu zagraktali da je “riječ o materijalu koji nikom neće donijeti ništa dobro”, juče su i poslodavci i sindikalci potvrdili da su spremni da pregovaraju, očigledno se plašeći da će im u suprotnom novim zakonskim rješenjem biti “odrezano” manje prava!

Doduše, sindikalci se i dalje drže stava da predložena verzija ne nudi ništa ni radnicima ni onima koji traže zaposlenje, ali su ipak odlučili da uđu u pregovore.

Prvi su se s predstavnicima Vlade RS suočili poslodavci, koji poručuju da su svojih 80 primjedaba sveli na 25 i nadaju se da će one biti uvažene.

– Tražimo od vlasti da se opredijeli na koji način će raditi, jer ako će potpisivati kolektivni ugovor, u tom slučaju nema potrebe da se neke odredbe ovog ugovora prepisuju u zakon, kao što su minuli rad i regres. Poslodavci u RS, takođe, ne mogu imati teže uslove privređivanja od onih iz okruženja, prije svega u FBiH, jer dijelimo isto tržište i poslujemo u istoj zemlji – naglašava predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Dragutin Škrebić.

Prema njegovim riječima, poslodavci su spremni na kompromise, te očekuju da će se narednih dana doći do solidnog zakonskog rješenja, i to bez većih problema.

Iako ovaj put nisu konkretno ulazili u manjkavosti, poslije usvajanja pomenute radne verzije 23. novembra, iz ove unije su poručili da je ona, kao i aktuelni zakon, socijalističkog karaktera!

Poslodavci su naglasili da ovaj materijal ukazuje na nedorečen zakon, te da prostora za korigovanje i te kako ima.

– Proglašenje tehnološkog viška i dalje je komplikovano, što poslodavcima ne odgovara. Tu je i pravo na plaćeno odsustvo, umjesto da se za to koriste dani godišnjeg odmora. Kod obračuna minulog rada postoji više rješenja, a mi smo za varijantu da se on računa samo za period proveden kod posljednjeg poslodavca. Posebno smo protiv odredbe da se najniža plata veže za prosječnu, jer bi to značilo povećanje minimalca svakog mjeseca?! Isto tako, želimo da troškove bolovanja u bruto iznosu plaća država – poručili su poslodavci.

Većina ovih odredaba je kost u grlu i sindikalcima, samo u suprotnom pravcu, a posebno strahuju da će novi zakon ipak pojednostaviti proces davanja otkaza radnicima!

Takođe, za razliku od akteulnog zakona koji predviđa neograničeno trajanje kolektivnih ugovora, po radnoj verziji oni će biti potpisivani svake tri godine.

Velka Odžaković, generalna sekretarka Saveza sindikata RS, kaže da je za njih neprihvatljiva ponuđena radna verzija novog zakona o radu.

– Konceptualno je takva da se u njemu ne može ništa poboljšati, a ne nudi ni zapošljavanje mladim ljudima. Ostalo je dosta toga iz aktuelnog zakona, a ono što je promijenjeno, urađeno je na štetu radnika. Radnici, prema ovom tekstu, ne bi mogli da odlučuju ni o čemu, pa čak ni o cijeni svog rada – naglasila je Odžakovićeva.

Ona je naglasila da sindikat nije destruktivan, odnosno da želi napredak Srpske i privrede.

– Ponuđena radna verzija zakona o radu najviše pogađa radnike u privredi, s obzirom na to da je sve u vezi s platama i otkazima u rukama poslodavaca – upozorava Odžakovićeva.

(Press)