Vijesti 23.08.2016.

Zakon o visokom obrazovanju tapka u mjestu!?

ČITANJE: 2 minute

Nacrt Zakona o visokom obrazovanju nije zadovoljavajući, jasan je bio rektor banjalučkog Univerziteta. Svi dekani koji su učestvovali na sjednici proširenog kolegijuma održanoj 15. jula traže da se nacrt povuče. Razlozi tome su, rekao je Mataruga, mnogi propusti. Dodao je da ovaj nacrt nikako ne stvara dobar pravac visokog obrazovanja i da sa Vladom moraju saradjivati.

– Kao glavni razlog za ovakav stav navodimo činjenicu da je već u procedurama izrade ovog dokumenta bilo dosta propusta, gomila prijedloga nije našlo svoje mjesto u ovom dokumentu. Rečeno je da ovaj dokument ne kreira pravac razvoja visokog obrazovanja, te da nije u skladu sa regionalnim propisima iz oblasti visokog obrazovanja – kaže Mataruga.

Na adresu Vlade nisu stigle konkretne primjedbe, uzvratio je ministar prosvjete i kulture. Prema informacijama sa kojima raspolaže, sve su to samo lična mišljenja dekana. Sa drugim univerzitetom nemaju takav problem. Kako je izborna godina, nije nemoguće da su reakcije politički motivisane, dodao je Malešević.

– Primjedba da novi zakon ne valja bez ukazivanja na pojedine članove i koje su to doredbe koje ne odgovaraju, koji je razlog da se protive pojedinim rješenjima, to ko je dostavio ali bez nekih konkretnih naznakla šta to ne valja, mislim da mi na taj način ne možemo uticati da se zakon povlači.Zakon ne povlači ministar prosvjete, mi smo to radili prema Vladi – tvrdi Malešević.

Rektor je ipak imao da nabroji konkretne odredbe. Jedan od nedostataka je i niži kriterijum za viša akademska zvanja. Da li su u pitanju nesporazumi, ni sam ne zna, ali se nada da će se bez ikakvih konflikata nastojati da riješi situaciju.

– Ako ćemo detalje, onda ću biti slobodan reći da su kriterijumi izbora za viša akademska zvanja u ovom nacrtu Zakona o visokom obrazovanju manja nego što su u postojećem. Što je nedopustivo! Mi tražimo veće kriterijume izbora u viša zvanja – dodaje Mataruga.

Na konferenciji se Mataruga osvrnuo i na druge aktuelnosti. Kako je u toku drugi upisni rok, naveo je da je ostalo 1660 slobodnih mjesta. I to na Pravnom, Ekonomskom, Arhitektonsko građevinskom, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu. Kako je ove godine 20 % manje studenata upisalo fakultete, iz Rektorata su rekli da se očekuje i treći upisni rok.

(Srpskacafe)