Politika 19.12.2015.

Zakonu o radu – bez konkretnog dogovora

ČITANJE: 1 minuta
vlada rs
Kasno u petak uveče završeni su maratonski pregovori socijalnih partnera u Vladi Srpske koji su trajali skoro 10 časova. Konkretnih dogovora nije bilo, pregovori se nastavljaju.

Konkretnih dogovora predstavnici Vlade, Saveza sindikata Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca o radnoj verziji Zakona o radu nije bilo , a razgovori se nastavljaju u ponedjeljak.

Od jutros od 10 časova razgovarali su o tekstu novog Zakona o radu. Ono što se zna jeste, da su i sindikat i poslodavci u Vladu stigli sa dijametralno suprotnim stavovima o predloženoj radnoj verziji novog Zakona o radu. Poslodavci, iako imaju primjedbe, smatraju da je Srpskoj neophodno novo radno zakonodavstvo, dok sindikat tvrdi da se sve nejasnoće mogu popraviti izmjenom postojećeg zakona. Ono što smo danas ipak nezvanično uspjeli saznati jeste da u sindikalnim redovima ne misle svi ovako. Sindikat uprave je izgleda raspoložen da se započnu razgovori o novom Zakonu o radu, dok su ostali granski sindikati na liniji stava koje je zauzelo Generalno vijeće. Razgovori neće biti prekinuti dok ne bude postignut dogovor.

Poslodavci su ipak sjeli za isti sto sa sindikatima, iako su ovih dana, a naročito nakon jučerašnjeg sastanka, bili izričiti da sa njima više neće pregovarati.Ipak, mnogi dijele mišljenje da je današnji sastanak uspio jer niko nije napustio razgovore.

Podsjećamo, da je Dragutin Škrebić iz Unije poslodavaca juče napustio sastanak sa predsjednicom Saveza sindikata Rankom Mišić, optužujući je da odugovlači vrijeme kako ne bi došlo do usvajanja novog zakona o radu prije Nove godine.

(Glas Srpske)