Vijesti 17.09.2021.

ZAKULISNE RADNJE: Audio snimak razgovora Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić (VIDEO)

ČITANJE: 4 minute

Јoš nema zvanične ovjere da je drugostepena disciplinska komisija potvrdila odluku o razrješenju Gordane Tadić sa funkcije glavne tužiteljke Tužilaštva BiH.

Odluka je donesena, a njena suština biće javno saopštena nakon što budu upoznate strane u postupku, potvrđeno je za RTRS iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, prenosi RTRS.

A umjesto transparentnog rada, isplivavaju šokantne zakulisne radnje.

U sarajevskim medijima isplivao je tajni audio snimak u kojem direktor OBA Osman Mehmedagić pred tužiteljkom Gordanom Tadić i njenom zamjenicom Ozrenkom Nešković pokušava da kompromituje tužioca Olega Čavku, koji vodi predmet “Diploma” u kojem je, između ostalih, optužen i Mehmedagić.

U propratnom pismu uz gotovo jednosatni audio snimak, objavljen u sarajevskim medijima, koji su prema potpisu poslali pošteni radnici OBA navodi se kako Mehmedagić, zloupotrebljavajući resurse Agencije, već duže vrijeme nezakonito prati i prisluškuje tužiteljku Tadić.

Navodi se i to da je posredstvom odanih kadrova ozvučio kancelariju Tadićeve u kojoj je i snimljen skandalozni razgovor. Tražio je, kažu i da se snimak uništi, nakon što mu je kopija dostavljena.

Razgovor je, očigledno, vođen nakon što je Čavka istragu otvorio o prvoj problematičnoj Mehmedagićevoj diplomi. Osim što se poistovjećuje sa Agencijom, Mehmedagić i prijeti: “Јa ću sve upotrijebiti ako se taj čovjek… mislim nemam ja ništa oko toga, ali nema smisla, vidim šta čovjek radi, ja sad ne mogu sjediti skrštenih ruku. Kad mi prikupimo obavještajno ti savršeno znaš da to nije dokaz po propisu, alu u najmanju ruku kodeks disciplinksi itd… Nećeš koristiti instituciju tužilaštva da se obračunavaš sa institucijom na državnom nivou. Pa ne smiju se institucije koristiti, to se ne smije…Pa ne znam onda je bolestan, jer ćemo mi sve otvoriti gdje se nalazi, sastaje…Oleg, ja Oleg..”

Kaže Mehmedagić u skandaloznom razgovoru i da mu Čavka vrijeđa inteligenciju, da ga već 10 godina ima na prislušnom radaru.

“Zna” i koji tužilac koje predmete u Tužilaštvu duži. “Sugeriše” Tadićevoj i da Čavku “skine” sa njegovih predmeta. Uz odranije poznate večernje susrete po sarajevskim haustorima, sa predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom, na šokantnom snimku tvrdi da je svoje saradnike slao na razgovore i sa disciplinskom tužiteljkom i pojedinim članovima VSTS-a.

Posljednju njegovu tvrdnju nedavno je potkrijepio i predsjednik Savjeta Halil Lagumdžija. Pritisnut dokazima, priznao je krajem jula na sjednici Savjeta, da je zajedno sa zamjenicom Sanelom Gorušanović Butigan, ugostio dobrano kompromitovanog Mehmedagića.

Razgovarali su o “neposlušnoj” glavnoj tužiteljki. No to Lagumdžiji nije smetalo da primarno Gorušanović – Butigan imenuje u prvostepenu disciplinsku komisiju protiv Gordane Tadić. I da kasnije, odbije advokatov zahtjev za njeno izuzeće baš zbog tih tajnih sureta.

Afere poput slučaja Mahmuta Švrake, koji je upravo sa sarajevskom “akademskom perjanicom” – Mehmedagićem – na raport odlazio u centralu SDA, pratile su i rad drugostepene komisije. Pritisaka na rad komisija, kako saznajemo nije manjkalo ni od odlazećeg holandskog sudije Kesa van der Veidea, kojem ističe jednogodišnji savjetnički mandat u VSTS-u.

A tamo spremni samo da demantuju informaciju da je holandski “savjetnik”, pored sjednica prvostepene komisije, prisustvovao i drugostepenoj, inače zatvorenoj.

– Јa sam tražio da ona bude otvorena i da obrazložim dokaze koje sam podnio u međuvremenu, međutim oni su se odlučili da to ne bude tako, e koliki je njegov uticaj i kakav je uticaj bio, tražiću te informacije – kaže Vlado Adamović, advokat Gordane Tadić.

Mnogo je pravničkih, najblaže rečeno nelogičnosti, pratilo disciplinski proces “Tadić”. Osim što je Mehmedagićev “domaćin” Lagumdžija danima unaprijed nagovještavao i treći stepen odlučivanja – što je zakonski slijed žalbe na odluku o razrješenju Tadićeve koju Adamović najavljuje, “znao” je predsjednik Savjeta i da će drugostepeni disciplinski postupak biti završen do kraja septembra.

A kraju septembra, da li slučajno, “radovala” se i Senka Nožica, advokat “akademca” Mehmedagića. Tako je 10. septembra izjavila: “Mi smo danas prisustvovali jednom nastavku kampanje koja se vodi protiv našeg branjenika, a to je da se pod svaku cijenu, najsitniji detalj pokušava koristiti da se on skine na poziciji na kojoj se nalazi, i mislim da taj pokušaj neće uroditi plodom onoga ko je bio idejni tvorac svega ovoga. Ali pošto očekuju nas burne odluke narednih nekoliko dana, do kraja mjeseca, mislim da će se sve stvari raščistiti.”

Adamović joj odgovara:”To se može tumačiti na dva načina. Pritisak na drugostepenu komisiju što nije u skladu sa advokatskom etikom i drugo je da je pucala u prazno pa šta bude. Ali u svakom slučaju, što se tiče pritiska na njenog branjenika situacija je jasna, nek donese diplomu i završiće postupak za 15 minuta.”

No Mehmedagić, pravosuđu diplomu ne donosi već mjesecima. Niti demantuje skandalozni tonski zapis.

Ali poziva, on, ili OBA, valjda je to svejedno, sve relevantne institucije da istraže ko je snimio razgovor.

Sve osim Tužilaštva BiH.

(SB)