Žalba pravi rupu u gradskom budžetu

Unikredit konzorcijum u kojem se nalaze četiri banke uložio je žalbu Gradskoj upravi na tender za refinansiranje 73 miliona KM duga, što bi moglo dovesti do rupe u budžetu, odnosno u pitanje realizaciju plana gradskih vlasti da oslobode milione maraka za nove projekte.

Potvrdio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić naglasivši da žalba u ovom trenutku odugovlači postupak restrukturiranja duga.

– Na tenderu najpovoljnija je bila ponuda NLB konzorcijuma jer su imali najpristupačniju kamatnu stopu. Stigla je žalba drugoplasiranog Unikredit konzorcijuma koju ćemo razmotriti. Ako ona završi u Kancelariji za razmatranje žalbi pri Agenciji za javne nabavke BiH, taj postupak može trajati nekoliko godina i cijeli ovaj posao bi mogao da propadne – kazao je Radojičić.

Napomenuo je da je uspješno restrukturiranje gradskog duga pretpostavka za stvaranje budućih finansijskih aranžmana.

– Time bi se smanjio nivo zaduženosti grada sa 18 na 11 odsto, što nam daje mogućnost da iz nekih novih kreditnih sredstava ulažemo u novu toplanu, vodovode ili druge projekte – objasnio je Radojičić.

Unikredit konzorcijum, koji čine Unikredit banka, Nova banka i Komercijalna banka iz Banjaluke te Unikredit banka iz Mostara, posljednjeg dana zakonskog roka podnio je žalbu.

Ponude koje su stigle na međunarodni tender za refinansiranje gradskog duga otvorene su 31. marta. Za ovaj posao borila su se dva bankarska konzorcijuma, a komisija koja je bila zadužena za ovaj posao je procijenila da je bolju ponudio dostavio NLB konzorcijum u kojem se nalazi sedam banaka, i to NLB banka, Rajfajzen banka i Sberbanka iz Banjaluke te Zirat banka Sarajevo, NLB banka Sarajevo, Šparkase BiH i NLB Skoplje. Ovaj konzorcijum ponudio je kamatu od 3,84 odsto, dok je Unikredit konzorcijum ponudio kamatu od 4,4 odsto.

Inače, Radojičić se juče sastao u Gradskoj upravi sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

– Pregovaramo o njihovom mogućem učešću u izgradnji nove toplane. Oni bi pomogli gradu da obezbijedi novac koji nam je potreban za učešće u tom projektu od oko 15 miliona KM. Isto tako, razgovarali smo i o finansijskom aranžmanu za realizaciju projekata snabdijevanja vodom i kanalizacije. Za prioritete nam je potrebno 10 miliona evra što bi bilo uloženo u projekat “Crno vrelo” za izgradnju mreže u Jagarama, Verićima, Česmi te u ulicama Kralja Aleksandra, Jovice Savinovića i slično – kazao je Radojičić.

Komisija bez kvoruma

Prva sjednica Komisije za Etički kodeks nije održana juče jer nije bilo kvoruma, odnosno nisu se pojavila tri člana ove komisije. Na sastanak su došli predsjednik Komisije Stojan Vukajlović (DNS) i Momčilo Antonić (SNSD), svoj izostanak je jedini opravdao nezavisni odbornik Zoran Talić, dok se Draško Stanivuković (PDP) i Vladimir Mirošljević (NDP) nisu pojavili u zakazanom terminu niti su obavijestili o razlozima izostanka.

(glassrpske.com)

GLAMOČANI Još se čeka odluka o rušenju naplatnih kućica

Danas su iz Puteva Republike Srpske poručili da će rušiti naplatne kućice u Glamočanima, ali da još ne znaju kada, te da na to pitanje odgovor ima Kancelariju za žalbe BiH. Oni, kažu u Putevima, treba da odluče o žalbi jednog od ponuđača. Kada će to biti, u KRŽ danas ne odgovaraju. Trebalo je da

NAKON DESET GODINA Arhitektonsko-studentski kongres se vratio u Banjaluku

Arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka se nakon deset godina vratio u Banjaluku i održava se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. 17. arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka od velikog je značaja za povezivanje studenata i profesora, razmjenu iskustava, ideja, načina rada i promišljanje budućih arhitekata sa prostora bivše države.   Tanja Trkulja, jedan od organizatora ASK018 i

GRAĐANI DA SE STRPE DO JUNA Nema kružnog toka na Rebrovcu do ljeta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić najavili su da će na izgradnji kružnog toka kod Rebrovačke crkve biti gotovi u junu, što je građane iznenadilo, jer su očekivali da bi kružni tok trebao biti gotov ranije. – Samo se kod nas kružni tok pravi pola godine. Ljudi zgradu naprave, dok

(FOTO) CRVENO, KOŠULJE I GOLA RAMENA Ljepota u punom sjaju na ulicama Banjaluke

Lijepo vrijeme je konačno stiglo, a na banjalučkim ulicama je šarenilo i lagana odjeća. Tako su danas u gradu na Vrbasu među različitim odjevnim kombinacijama dominirali printovi i crvena boja, ponegdje dopunjeni golim ramenima. Zavisno od dnevnih obaveza ili  (ne)osjetljivosti na jačinu sunčevih zraka, neki su sebi mogli da “dozvole” outfit koji priliči ljetnim mjesecima,

DOLASKOM VISOKIH TEMPERATURA Pojavile se zmije i na Banj brdu

Građani su na Banj brdu vidjeli dvije zmije, a za jednu kažu da je bila veća i pretpostavljaju da je u pitanju smuk, dok je druga bila manja i nije bila živa. Nedavno je i mještanka u naselju Vrbanja u svom dvorištu pored kuće u kojoj živi sa djecom vidjela zmiju, a potom ju je,