Svijet 24.02.2021.

ZALEĐENI SLAPOVI NIJAGARE: Talas polarne hladnoće u Americi

ČITANJE: 1 minuta

Dijelovi slapova Nijagare koji se nalaze u državi New York na samoj granici SAD i Kanade zaledili su se tokom vikenda nakon što su se prošle sedmice temperature u tom dijelu Amerike spustile na minus 18 Celzijevih stepeni.

Britanski The Independent piše da su turisti koji su se juče ondje zatekli mogli vidjeti i fotografisati velike komade leda kako plutaju rijekom, a oblaci pare i duga bili su atrakcija tokom cijelog dana, prnosi Hina.

List piše da, premda se na nekim fotografijama čini da su vodeni slapovi u potpunosti smrznuti, voda nikada ne prestaje proticati ni uprkos ekstremno hladnome vremenu, a velike ledene površine na slapovima su zabilježene i tokom 2014. i 2015., kada je područje zahvatio polarni vorteks.

Poput mnogih američkih država i državu New York u posljednje dvije sedmice zahvatio je hladni val, a još snježnih oborina u tom se području očekuje i u idućih nekoliko dana.

Posljednji su put ovakvi prizori na Slapovima Niagare viđeni 2017. godine, kada je u tom dijelu države palo više od pola metra snijega, a vodopad i okolna područja bili su okovani ledom.

(E.M)