Vijesti 10.05.2016.

Zalihe hrane samo za slučaj katastrofa

ČITANJE: 1 minuta
javna kuhinja
U šest javnih kuhinja Crvenog krsta RS svakodnevno se hrani 1.100 korisnika, kojima je ovo veoma često jedini obrok koji imaju. Svi oni koji žele da im pomognu mogu da doniraju hranu, ali i garderobu i higijenske pakete.

Kazao je to generalni sekretar Crvenog krsta RS Đoko Mihajlović povodom Sedmice Crvenog krsta, koja se obilježava do 15. maja.

Crveni krst RS ima centralni magacin, dodaje Mihajlović, ali to nisu velike zalihe i one su uglavnom za slučaj katastrofa. Mihajlović je naglasio da nastoje da ne stvaraju zalihe, jer je teško čuvati namirnice. Dodao je da nemaju dovoljno magacina, a često nisu ni uslovni.

– Apelujemo na građane da donose konzerviranu, nekvarljivu, trajniju hranu. Siguran sam da nema porodice koja nema višak hrane, garderobe, sredstava za higijenu. Najbolje bi bilo da građani donesu taj višak u opštinsku kancelariju Crvenog krsta, a u svakoj mjesnoj zajednici imamo čovjeka zaduženog za to – rekao je Mihajlović.

On je istakao da se procjenjuje da je oko deset odsto stanovnika Srpske socijalno ugroženo.

– Broj korisnika se svake godine povećava za deset odsto. Kad bismo mogli doći do svakog korisnika, taj broj bi bio sigurno veći. Ima dosta ljudi koji su ponosni, gladuju, a ne govore. Zato organizujemo javne kuhinje, jer ne smijemo da dozvolimo da neko umre od gladi – kaže Mihajlović.

Dodaje da organizacija Crvenog krsta u RS djeluje u 65 lokalnih zajednica, od čega je šest gradskih organizacija, a ostale su opštinske.

(Glas)