Vijesti 25.01.2017.

Zalužani: Probali vožnju na snijegu i ledu

ČITANJE: 2 minute

 Za volanom, po snijegu, morate biti i više nego oprezni, kažu instruktori koji su na snježnoj stazi u Zalužanima vozačima pokazali kakve sve opasnosti krije vožnja po snijegu i ledu. Savjete su dali i našoj ekipi.

“Mora biti mali gas, sa što manjom snagom motora, da se vrši kretanje motornog vozila po snijegu, kud dolazi do proklizavanja motornog vozila, tada treba pustiti gas, volanom laganim, ne naglim pokretima pokušavati auto da se umiri, ako bude potrebe kočnica se pumpa u par navrata da se auto umiri i da dođe u početnu fazu kretanja”, rekao je instruktor vožnje Goran Jeremić.

Klizavu stazu isprobalo je dvadesetak vozača, koji su došli da vide koliko su vješti. Dok su ostali čekali na red, Dejan Vuković već je napravio krug.  Priznaje da ga automobil baš i nije slušao i da je, nekoliko puta, skliznuo s puta. Kaže da je potpuno drugačiji osjećaj voziti po čistoj cesti.

“Stvarno je drugačije u donosu na cestu, na očišćene ceste. Ovo treba svi da vide, da ih auto zanese, da vide kako će se izvući sami bez pomoći drugih”, rekao je Vuković.

A upravo to je i bio cilj Auto-moto saveza. Staza prekrivena snijegom idealna je, kažu, da vozači na njoj provježbaju i dobro se pripreme za uslove koji su nam više od mjesec dana svakodnevica na putevima. Opreznosti nikad dosta ni za  iskusne vozače, poručuju iz Auto moto saveza.

“Mnogi u ranijim godinama, iako su iskusni vozači, pogotovo po godinama staža, možda i kilometrima, nisu imali prilike da na bezbjedan način probaju šta oni i njihov automobil mogu da urade kada su  ekstremni uslovi, kada je led kada je snijeg, kada je snijeg nezgodan”, rekao je Ranko Babić, generalni direktor Auto-moto saveza RS.

Svima  koji žele da probaju vožnju u estremnim uslovima, prava adresa je staza u Zalužanima. Makar dok bude snijega i leda.

(ATV)