Vijesti 24.05.2024.

Zamjenik ministra finansija BiH obezbijedio još 4,1 milion KM CIK-u

ČITANJE: 1 minuta

Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH potpisao je instrukciju i praktično odobrio 4.173.000 KM Centralnoj izbornoj komisiji BiH za održavanje lokalnih izbora.

Inače, Hasanoviću je ovo omogućeno zbog izmjena i dopuna Zakona o finansiranju insittucija BiH koje je nameutno Kristijan Šmit. Tim izmjenama, ukoliko ministar finansija i trezora u ovom slučaju Srđan Amidžić ne obezbjedi novac na zahtjev CIK-a, to može učini i zamjenik ministara. Hasanović je odluku o odobravanju sredstava CIK-u potpisao samo dan nakon što je istekao rok da se izvrši zahtjev CIK-a.

“Ova odluka dolazi u sklopu kontinuiranih napora da se osigura transparentnost, integritet i sigurnost izbornog procesa, te da se omogući građanima Bosne i Hercegovine slobodno i fer izražavanje svoje volje na Lokalnim izborima. S obzirom na izazove koje smo imali u prethodnom periodu, prepoznata je potreba za dodatnim finansijskim sredstvima, kako bi se osiguralo da izborni proces bude adekvatno podržan i proveden u skladu sa najvišim standardima demokratije”, saopštio je Hasanović.

Podsjećanja radi, CIK-u su prvobitno odobrena sredstva od 7,4 miliona KM, međutim kasnije je ispostavljen još jedan zajtev i to 4.173.000 KM, a već tada je bilo jasno da ga Amidžić neće potpisati. Inače, nametunim izmjemana Izbornog zakona BiH od strane Šmita, svaki budžetski zahtjev CIK-a mora biti odobren, što je luksuz koji nema više nijedna institucija BiH.