ZANAT ‘PEKU’ U ALUMINI: Učenici Tehničkog školskog centra na praksi u najvećem zvorničkom kolektivu

Učenici Tehničkog školskog centra u Zvorniku zanat „peku“ u kompaniji „Alumina“.

Zajedno sa svojim profesorima, najmanje dva puta sedmično, vrijeme provode u  fabričkim halama, radeći na poslovima koji ih očekuju nakon završene škole.

Predstavnici Tehničkog školskog centra redovno su u kontaktu sa učenicima na praksi i rukovodstvom kompanije sa ciljem što boljeg osposobljavanja kadrova deficitarnih zanimanja.

Direktor Tehničkog školskog centra, diplomirani inženjer elektrotehnike, Goran Grujić, kaže da ova zvornička škola radi po principu dualnog obrazovanja, jer učenici pohađaju teorijsku nastavu i redovno idu na praksu u radionice „Alumine“, gdje primjenjuju teorijsko znanje i od starijih kolega, dodatno u praksi, nauče vještine budućeg zanata.

“Javna ustanova Tehnički školski centar ima veoma uspješnu saradnju sa kompanijom ‘Alumina’, gdje 83 naša učenika redovno pohađaju praktičnu nastavu. To je za nas izuzetno bitno, a posebno je važno za te mlade ljude koji sutra treba da dobiju posao u struci za koju se školuju”, ističe Grujić, dodajući da u „Alumini“ praktičnu nastavu imaju učenici druge i treće godine iz četiri profila zanimanja, električari, varioci, obrađivači metala rezanjem i rukovaoci građevinskih pretovarnih mašina.

Održavanje praktične nastave u jednoj od najvećih proizvodnih kompanija u Republici Srpskoj, kako kažu u Tehničkom školskom centru, ne samo da će povećati kompetencije učenika na polju znanja i vještina, nego će znatno uticati na njihov stav prema radnom vremenu i pravilima ponašanja u firmi.

Кompanija „Alumina“ podržala je prije dvije godine otvaranje Odjeljenja za zanimanje varilac u Tehničkom školskom centru, te ponudila svoje radionice za obavljanje praktične nastave i obezbijedila besplatne autobuske karte za učenike ovog zanimanja.

Grujić naglašava da je inicijativu za upis učenika za zanimanje varilac upravo dala kompanija „Alumina“.

“Učenici ovog zanimanja već treću školsku godinu praktičnu nastavu izvode u radionicama ‘Alumine’, gdje uz izvrsne majstore stiču znanje i dragocjeno iskustvo”, kazuje Grujić, napominjući da se trenutno na praksi nalazi 23 učenika, drugog i trećeg razreda, koji se školuju za buduće zavarivače.

U Tehničkom školskom centru kažu da njihovi učenici imaju dobre uslove dok su na praktičnoj nastavi u „Alumini“. Кompanija im je, dodaju, obezbijedila zaštitnu opremu, a u toku je i nabavka različitih aparata za zavarivanje, koje bi samo učenici koristili.

Direktor Tehničkog školskog centra se zahvaljuje „Alumini“ na podršci i razumijevanju za izvođenje praktične nastave i interesovanje za zanatska zanimanja, navodeći da je ovo pravi primjer dualnog obrazovanja i saradnje obrazovnih ustanova i privrede.

Tehnički školski centar i najveći zvornički kolektiv, kako kaže Grujić, praktično sarađuju od početak rada fabrike, davne 1978. godine, i mnogi učenici Tehničkog školskog centra su, nakon školovanja, svoje prvo radno angažovanje započinjali upravo u ovoj fabrici.

“Naročito dobru saradnju sa fabrikom imamo posljednjih nekoliko godina. Sa razvojem ‘Alumine’, razvija se i ova naša saradnja”, naglašava Grujić, navodeći da učenici Tehničkog školskog centra praktičnu nastavu obavljaju i u drugim zvorničkim privrednim subjektima, prije svega u automehaničarskim radionicama.

U menadžmentu „Alumine“ kažu da je veoma važna dobra komunikacija između privrede i školstva i da je „Alumina“, kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala važnost ulaganja u mlade kadrove.

“Naš cilj je da se kroz saradnju sa Tehničkim školskim centrom, ali i drugim obrazovnim ustanovama, edukuju i namjenski školuju kadrovi, koji će biti potrebni ovoj fabrici. Posebno se to odnosi na zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada”, kaže dr Zoran Obrenović, pomoćnik ovlaštenog lica za tehnička pitanja u „Alumini“.

On kaže da su za kompaniju veoma bitni ljudski resursi i kadrovi koji će moći odgovoriti budućim izazovima u ostvarenju poslovnih ciljeva, te da je, stoga, veoma važno da fabrika obezbijedi kvalitetnu radnu snagu, dodajući da „Alumina“, njeni resursi i ljudski potencijali, mogu dosta pomoći učenicima u sticanju potrebnog znanja.

UPISNA POLITIКA

Na nedavnoj sjednici Privrednog savjeta Grada Zvornika razmatrala se i upisna politika u srednje škole sa ovog područja, pri čemu je ocijenjeno da je neophodno da se uspostavi odnos između škola, privrednika i Gradske uprave kako bi se bolje planiralo školovanje kadra koji nedostaje zvorničkoj privredi.

“Svi zajedno moramo biti fokusirani na ovom pitanju kako bi privreda imala kadrove koji su joj potrebni, odnosno da učenici lakše dođu do privrednih subjekata i zaposlenja nakon završenog školovanja”, navodi Goran Grujić.

On kaže da je Tehnički školski centar formirao savjetodavno vijeće koga čine predstavnici Gradske uprave Zvornik, lokalnih firmi i Zavoda za zapošljavanje, gdje će se, precizira Grujić, definisati Plan upisa učenika za narednu školsku godinu.

“Želimo da na osnovu ponuđenih zanimanja izaberemo ono što bi privredi bilo najpotrebnije”, ističe Grujić, podsjećajući da se mladi sve više opredjeljuju za zanimanja koja im nude brzo zaposlenje.

Sporna noćna autobuska linija

Prikupljanje potpisa građana za uvođenje noćne autobuske linije, koju sprovode Mladi demokratskog progresa (MDP), najvjerovatnije je uzaludna. Naime, nije sporna lokacija na kojoj traže podršku građana, ali navodno to ne rade po proceduri iz Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.  Iz izvora bliskim Stručnoj službi Skupštine grada Banjaluka došla je informacija da se prikupljanje potpisa

Igokea savladala Sparse

Košarkaši Igokee savladali su Sparse 100:76 u zaostaloj utakmici 14. kola Premijer lige BiH. Samo dva dana nakon sto su u finalu poraženi od sarajevskog tima u finalu Kupa Mirze Delibasica, ekipa Dragana Bajića ostvarila je ubjedljivu pobjedu. Aleksandrovčani su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini koju su dobili 25:12. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je

ZEMLJA INVESTITORU, DVORANA GRADU Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Izgradnja kongresne-konferencijske i koncertne dvorane mogla bi se finansirati tako što će Grad potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove, ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona.  Gradnja ovog multifunkcionalnog objekta se najavljuje već nekoliko godina, ali za sada se nije spominjao tačan način finansiranja te velike investicije. Do sada se

DAN FUDBALA RS: Darko Milunović odlikovan Zlatnom plaketom

Tradicionalni deveti po redu “Dan fudbala Republike Srpske” održan je u utorak, 18. februara 2020. godine u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci sa početkom u 12.00 časova. Fudbalski savez Republike Srpske prepoznao je napredak u FK “Rudar-Prijedor”, te je rad Upravnog odbora ovog kluba nagrađen u vidu specijalne nagrade. Darko Milunović, predsjednik UO FK

Objavljen snimak privođenja uhapšenog policijskog inspektora u Banjaluci (VIDEO)

Nenad Grujić i Jelena Florijan, policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka, uhapšeni su danas u okviru akcije “Sirano”, a sumnja se da su uzeli mito od minimalno 20.000 KM. Cifra koju su, kako se sumnja, uzimali za mito mogla bi biti i veća, saznaju “Nezavisne novine”. Iz MUP-a RS je, uz navođenje inicijala,

Za 150 učenika u Dragočaju izvedena obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”

Predstavnici Auto-moto saveza RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS posjetili su danas OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju, gdje je za više od 150 učenika prvog, drugog i trećeg razreda izvedena interaktivna saobraćajno-obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”. Predstava je izvedena u sklopu republičke preventivne kampanje “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja se do kraja februara sprovodi širom