Magazin 06.04.2018.

ZANIMLJIVE ČINJENICE Ovo niste znali o hramu u centru Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta

Saborni hram Hrista Spasitelja u Banjaluci se nalazi na mjestu gdje je nekada bila Crkva Svete Trojice, napravljena između dva svjetska rata.

Hram je svečano osvještan 1939. godine, ali vrlo brzo zadesila ga je teška sudbina. Srušen je početkom Drugog svjetskog rata, zajedničkim ”naporom” njemačkih bombi i lokalnih okupacionih ustaških vlasti u Banjaluci.

Obnova hrama započela je 1993. godine kada su osvještani temelji. Spoljnji građevinski radovi na hramu završeni su 26. septembra 2004. godine.

Pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica o poznatom banjalučkom hramu:

– Crkva je prije Drugog svjetskog rata trebalo da se pravi u blizini mjesta gdje se kasnije nalazio bioskop ”Kozara”, ali je uskoro prihvaćena ideja prote Dušana Mačkića da se kupi zemljište preko puta hotela ”Balkan”, koji se tada nalazio na uglu Gospodske ulice gdje je danas ugao zgrade Gradske uprave.

– Posao na izradi enterijera dobio je poznati akademski slikar, Jovan Bijelić, i grupa ”Oblik”, koju je on formirao.

– Za renoviranje Sabornog hrama Hrista Spasitelja korišten je kamen travertin, crveni i žuti porijeklom sa Bliskog istoka koji je uvožen preko Italije.

– Pozlaćeni nerđajuči lim na svim kupolama hrama potiče iz Sibira.

– Zvona i časovnike montirali su majstori iz Austrije. Pomoću kompjutera mogu se programirati i različite melodije zvonjenja. Časovnici na četiri strane zvonika, visokog 47,10 metara, povezani su sa regulacionim centrom za vrijeme u Frankfurtu.

– Prema sajtu SightsMap, koji koristi podatke “Panoramia”, “Guglovog” sajta za dijeljenje I geo-lociranje fotografija, Hram Hrista Spasitelja je lokacija koji ljudu najčešće fotografišu u Banjaluci.

(Mondo)