Magazin 29.12.2015.

Zanimljive razlike u prehrambenim navikama žena i muškaraca

ČITANJE: 2 minute
zena i muskarac prehrambene navike
Donosimo par zanimljivosti koje nas razlikuju od suprotnog pola, kada je ishrana u pitanju.

Iako voće i povrće pružaju šarolik vitaminsko-mineralni sastav koji je našem tijelu svakodnevno potreban, njihovim povećanim unosom ipak ne možemo u potpunosti nadoknaditi nutrijente koje dobivamo iz mesa, odnosno konkretno željeza čiji je najbolji izvor upravo crveno meso.

Zato, da bi osigurali pravilan rad organizma, ishrana treba biti uravnotežena i uključivati sve grupe namirnica, a unos crvenog mesa nikako ne smijemo zanemariti.

Kod žena je to još i važnije posebno ako se u obzir uzme gubitak krvi tokom menstrualnih ciklusa te promjene stanja organizma do kojih dolazi u trudnoći, kao i česte anemije te povećan umor do kojeg dolazi zbog nedovoljnog unosa željeza. Promotrimo li prehrambene navike s obzirom na pol, možemo uvidjeti kako su žene sklonije izbjegavanju mesa u prehrani od muškaraca, pogotovo crvenog mesa.

crveno meso

Pretpostavke da žene jedu manje mesa od muškaraca potvrđene su brojnim istraživanjima. Pogledamo li, na primjer, istraživanje o vegetarijanstvu provedeno 2006. godine – gotovo dvostruko više žena od muškarca tvrdi da su vegetarijanke. Tome u prilog nadalje ide i istraživanje o potrošnji glavnih kategorija namirnica koje pokazuje da žene u prosjeku jedu oko 20 posto manje nego muškarci, što otprilike odgovara i razlici težine zdravog tijela muškaraca i žena. Žene konzumiraju 42 posto manje govedine i svinjetine, 23 posto manje peradi i 21 posto manje ribe nego što ih konzumiraju muškarci.

Prema tom pojedinačnom poređenju kategorija možemo vidjeti da žene imaju značajan manjak unosa namirnica iz skupine mesa u odnosu na muškarce. S druge strane, ova statistika kod žena se kompenzuje i činjenicom da žene konzumiraju 10 posto više voća i 14 posto više lisnatog zelenog povrća od muškaraca. Dakle, u prosjeku, u odnosu na muškarce, niži unos mesa žene kompenzuju srazmjerno većim unosom voća i povrća. Nutritivno gledano, crveno meso je visokokvalitetan izvor proteina i mikronutrijenata kao što su željezo, cink, magnezijum, kalcijum, folati, vitamini A i E te svakako treba biti sastavni dio uravnotežene prehrane.

detox povrce voce

Sve navedeno ukazuje na važnost promjene svijesti o načinu prehrane svakog od nas individualno, no apel je ipak jači kod žena. Naglasak je na uravnoteženoj prehrani koja uključuje umjeren i podjednak unos crvenog mesa, voća i povrća u organizam uz brigu o stilu života. Recept je dakle poprilično jednostavan pa krenite već danas i konzumirajte raznolike namirnice kako bi vašem organizmu osigurali zdravlje i dugovječnost.

(She.hr)