Magazin 23.03.2019.

ZANIMLJIVO PUTOVANJE Banjalučki srednjoškolci posjetili Sloveniju, učili o novim tehnologijama

ČITANJE: 1 minuta

Učenici tri banjalučke srednje škole, Gimnazije, Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, ukupno 180 njih u pratnji svojih profesora, posjetili su Velenje, obišli obrazovne ustanove, slušali  zanimljiva predavanja o Evropskoj Uniji, novim tehnologijama, uslovima za školovanje te posjete centre za praktičnu obuku i povezivanje sa privredom, inkubator za startup-e Savinjsko Šaleške regije, kao i znamenitosti grada Velenja.

Gradska razvojna agencija Banjaluka i Razvojna agencija Savinjsko Šaleške regije iz Slovenije, implementirali su zajednički  projekat “The way forward”  koji se finansira iz EU programa “Evropa za građane” u vrijednosti od 50.000 KM.

Glavni cilj projektnih aktivnosti je promocija “aktivnog evropskog građanstva” kao podrška uključivanju u procese evropskih integracija.

Kroz projekat je intenzivirana saradnja projektnih partnera te je obezbijeđen prenos znanja i iskustava između učenika srednjih škola Banjaluke i Velenja iz Slovenije.

Sastavni dio posjete Velenju bio je i poseban program za predstavnike Grada Banjaluka, Gradske razvojne agencija Banjaluka i Turističke organizacije.

Dio progama su bile studijske posjete primjerima dobre prakse mehanizama podrške obrazovanju, osposobljavanju radne snage, pokretnju biznisa i razvoju turizma  kroz Poslovni inkubator Velenje, Centar za praktičnu nastavu Velenje, i Turistički centar Velenje.

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović, načelnik odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Neven Stanić i direktorka Turističke organizacije Irena Radojević, imali su organozovan prijem kod gradonačelnika Velenja, kao i sastanak sa predstavnicima razvojne agencije Savinjsko Šaleške regije.

(Srpskainfo)