Svijet 29.11.2020.

ŽAOKE: Ministar odbrane u Sofiji nazvao Zaeva “Bugarinom kojem sporo radi pamet”

ČITANJE: 2 minute

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je on Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu, čime je odgovorio na izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova da je on Bugarin kome “sporo radi pamet”.

“Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik priznat u celom svetu”, napisao je Zaev na Fejsbuku reagujući na izjavu Karakačanova povodom intervjua Zaeva za bugarsku agenciju BgNes.

Zaev je dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

“Ja radim na približavanju stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke”, napisao je makedonski premijer, prenosi Sputnik.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

“Dosta je bilo mržnje”, zaključio je Zaev na Fejsbuku.

Karakačanov je nazvao Zaeva Bugarinom kome “sporo radi pamet” nakon što je makedonski premijer u intervjuu za bugarsku agenciju izneo tvrdnje da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, od koje su proizašli i makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Karakačanov je na to rekao da nije reč o zajedničkoj, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine.

U Drugom svetskom ratu Bugarska je, kao saveznica nacističke Nemačke, okupirala Makedoniju i jugoistočnu Srbije, da bi u jesen 1944. posle kapitulacije pred sovjetskim snagama, pristupila antifašističkoj koaliciji, preneo je Tanjug.

Karakačanov pripada struji u Bugarskoj koja smatra da su posle Drugog svetskog rata u Makedoniji u vreme bivše socijalističke Jugoslavije, u kojoj je bila jedna od šest republika, veštački stvoreni i makedonska nacija i makedonski jezik.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Zoran Zaev