Svijet 03.12.2022.

Zapad donio konačnu odluku: “Limit za gospodina Putina”

ČITANJE: 2 minute

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svijetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu.

Do odluke je došlo ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj cijeni ruske nafte, javio je AP.

Evropska unija je u petak formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cijene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsjedava EU, prenio je Rojters.

Orban: Evropa bez nove strategije prekida saradnju s Rusijom

“Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cijene ruske nafte koja se transportuje morskim putem”, navela je Češka.

Slijedi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

Oglasila se i Amerika

Bijela kuća je pozdravila vijesti da je Evropska unija “nastupila zajednički” po pitanju ograničenja cijene na rusku morsku naftu na 60 dolara po barelu i dodala da će to uticati na limitiranje ruskih prihoda.

“I dalje vjerujemo da će ograničenje cijene pomoći da se limitira sposobnost gospodina Putina da profitira od nafte, što će mu otežati finansiranje njegove ratne mašinerije kojom se ubijaju nevini Ukrajinci”, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi, prenio je Rojters.

Ranije je Evropska unija odlučila da ograniči cijenu na 60 dolara po barelu, nakon što je Poljska pristala da odblokira dogovor koji je bio stopiran prije četiri dana.

Mehanizam ograničenja cijena stupiće na snagu 5. decembra.

“Zaštitiće potrošače”

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da će ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu zaštititi potrošače da ne dođe do poremećaja u snabdijevanju.

“Ograničenje cijene će podstaći protok ruske nafte na globalna tržišta, a pritom će štititi potrošače i kompanije da ne dođe do globalnog poremećaja u snabdijevanju”, rekla je Jelen, prenio je TASS.

Prema njenom mišljenju, ograničenje cijene nafte će posebno koristiti zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje su “već osjetile teret zbog povišenih cijena energenata i hrane”.

Osim toga, dodala je, ograničenje će tim zemljama “omogućiti da se cjenkaju za veće popuste na rusku naftu”, kao i da imaju koristi od veće stabilnosti na globalnim energetskim tržištima.

Jelen je ponovila da vjeruje da će ovaj potez uskratiti Rusiji prihod za ratovanje u Ukrajini.

(Agencije)