Svijet 24.05.2021.

Zapad optužuje Bjelorusiju za otmicu opozicionara, u Minsku tvrde da je avion prizemljen zbog Hamasa

ČITANJE: 1 minuta

Belorusija je danas saopštila da je avion „Rajanera”, na liniji Atina – Vilnjus, prizemljila nakon što je dobila poruku od palestinskog Hamasa koji je zapretio da će letelicu razneti iznad beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog nedavnog konflikta u Gazi.

Beloruski ministar saobraćaja Artem Sikorski je izjavio da je u poruci pisalo: „Mi, vojnici Hamasa, zahtevamo da Izrael prestane sa napadima na sektor Gaze. Zahtevamo od Evropske unije da prekine sa podrškom Izraelu. Ukoliko se ne ispune naši zahtevi, eksplodiraće bomba blizu Vilnjusa”.

Sikorski je izjavu dao nakon osude većeg dela međunarodne zajednice, koja je optužila Belorusiju da je prisilno naterala avion kompanije „Rajaner” da sleti u Minsk kako bi uhapsila opozicionog blogera Romana Protaševiča, preneo je „Juronjuz”.

Evropska unija, SAD i Velika Britanija su osudile belorusku naredbu da se avion prinudno spusti u Minsk i da se uhapsi Protaševič, prenose agencije.

Brisel je saopštio da je pozvao beloruskog ambasadora u EU, Aleksandra Minheviča, zahtevajući puštanje novinara.

„Minhevič je informisan da EU oštro osuđuje čin kojim su beloruske vlasti ugrozile bezbednost putnika i posade”, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova EU.

Generalni sekretar Evropske unije Stefano Sanino je preneo poziciju EU „da je akcija beloruskih vlasti nečuvena i da je potez beloruskih vlasti sraman pokušaj da se utiša sva opozicija u zemlji i zahtevao je hitno puštanje Protaševiča”.

(SB)