Politika 10.01.2016.

Zapad shvatio da bez Rusije nema posla

ČITANJE: 2 minute
nato-rusija
Još od vremena Hladnog rata odnosi Istoka i Zapada nisu bili tako napeti kao prošle godine, navodi njemački list “Hanover cajtung”.

U svijetu međunarodne borbe protiv terorizma i izbjegličke krize u Evropskoj uniji postaju, međutim, primjetni znaci “otopljavanja” i bilateralnog zbližavanja koji mogu da dovedu i do ukidanja sankcija Rusiji, dodaje list.

Izložba “Rusija i Nemačka – od sukoba do saradnje”, koja je održana početkom godine u Berlinu, privukla je pažnju velikog broja Nijemaca, piše novinar Štefan Koh.

Možda se čini da je naziv izložbe donekle “neblagovremen”, ali moguće je da je uspjeh posljedica toga što je ona na neki način ispala iz konteksta sadašnjeg vremena i podsjetila na bliske odnose obje zemlje.

-U Njemačkoj živi više od tri miliona imigranata iz bivšeg Sovjetskog Saveza, a mnoge Nijemce prijateljski dočekuju u Istočnoj Evropi- navodi autor teksta.

U Rusiji sada, na primjer, umjesto optužbi na račun Zapada kada je riječ o borbi protiv terorizma, Francusku nazivaju partnerom, dodaje on.

Pored toga, ruski mediji su prilično detaljno izvještavali o razgovoru predsjednika Rusije Vladimira Putina sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i američkim liderom Barakom Obamom na marginama klimatske konferencije u Parizu.

Kako navodi Koh, bez obzira na saopštenja Zapada o tome da je sankcije protiv Moskve neophodno održati, u Berlinu i Vašingtonu sve češće se mogu čuti glasovi o tome da one ne mogu da se održe još dugo.

Među njemačkim diplomatama vlada uvjerenje da “bez Rusije ne može da se vodi posao”.

-Ruska ekonomija preživljava veliki pad, ali i Zapadu nije lako. Evropska unija proživljava probleme zbog krize sa izbjeglicama i krize evra, SAD takođe ne mogu da se pohvale velikim ekonomskim rastom. Moguće je da su organizatori izložbe u Berlinu imali u vidu sve te okolnosti- navodi autor njemačkog lista.

(Sputnjik)