Svijet 26.01.2022.

Zapad strahuje da će Rusija napasti Ukrajinu, ali Rusi misle da će oni biti napadnuti

ČITANJE: 4 minute

Dobro naoružane strane postrojbe kreću se prema ukrajinskoj granici. Izviđački avioni lete iznad glava. Šire se glasine o predstojećim insceniranim napadima. Ako gledate državnu televiziju u Moskvi, gledate snimke vojnika i tenkova, bodljikave žice i snajperista, ali napad ne spremaju nisu ruske snage – već NATO-ove, komentira CNN, prenosi index.hr.

Dobrodošli u ruski zrcalni prikaz obračuna oko Ukrajine. U alternativnom medijskom okruženju ove zemlje, NATO-ove snage provode plan koji je spreman već godinama – okružiti Rusiju, svrgnuti predsjednika Vladimira Putina i preuzeti kontrolu nad ruskim energetskim resursima.

“Europa je slaba i razjedinjena gomilica psića koji primaju naredbe iz Washingtona”

Prema stajalištu Moskve, koje se ponavlja u gotovo svakoj emisiji vijesti i talk showu, Ukrajina je propala država koju u potpunosti kontrolira “gospodar lutaka” – Sjedinjene Američke Države. Europa je slaba i razjedinjena gomilica psića koji primaju naredbe iz Washingtona. Čak su i SAD, koliko god bile zastrašujuće i prijeteće, slabe i razjedinjene, rastrgane političkim podjelama i rasnim nemirima.

Ali samo malo. Kako te sile mogu istovremeno biti slabe i predstavljati prijetnju? To je jedna od zagonetki ruske državne propagande. Kritičko razmišljanje nije ono što ruski mediji pokušavaju potaknuti. Umjesto toga, pokušavaju podići pritisak svojim gledateljima i učiniti ih jako uplašenim.

Vodeća političko-informativna emisija ruske državne televizije, “Vesti Nedeli” (Vijesti tjedna) Dmitrija Kiseljova, prošle je nedjelje započela Kiseljovljevim riječima: “Umjesto odgovora na mirne inicijative Kremlja, oni nas zatrpavaju optužbama i novim prijetnjama”.

Svaki nagovještaj neslaganja između Europe i SAD-a ili NATO-a glavna je vijest u Rusiji, a jedna od glavnih priča u Kiseljovljevoj emisiji uključivala je komentare zapovjednika njemačke mornarice da Putin “zaslužuje poštovanje” i da je Krim, ukrajinski teritorij koji je Moskva anektirala, “zauvijek izgubljen”. Izvještaj je završio zadovoljnom konstatacijom da je zapovjednik morao dati ostavku.

Ukrajinu zasad možda neće pogoditi potpuna invazija, ali u ruskim medijima već traje sveopći rat riječima. Izjave američke vlade odbacuju se kao komentari “Ministarstva informacija”, a Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov optužio je Washington za “informacijsku histeriju”, “laži” i “falsifikate”.

Ruska TV prikazuje Bjelorusiju okruženu snagama NATO-a

A karte na ruskoj državnoj televiziji koje prikazuju ruskog saveznika Bjelorusiju okruženu snagama NATO-a nevjerojatno nalikuju kartama u izvješćima zapadnih medija koja prikazuju Ukrajinu okruženu s tri strane ruskim postrojbama.

Optužbe za moguće ruske napade na Ukrajinu odbacuju se kao “polumitološka prijetnja iz Rusije” ili kao “rusofobija” koja dolazi od “Anglosaksonaca”. Tenzije nisu visoke zbog Rusije, ističe Kremlj, nego zbog  NATO-a.

U upečatljivom djelu propagande zamjene teza, ruska televizija emitirala je prevedene istupe voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona, čiji su govori usmjereni protiv NATO-a i američkog predsjednika Joe Bidena prilično usklađen s linijom Kremlja. “Carlson bi trebao biti u vašoj emisiji!”, rekao je voditelju jedan od gostiju u ruskom talk showu.

Ruski građani za napetosti krive SAD i NATO

Čini se da državni medijski blic ima učinka. Prosinačka anketa nevladine organizacije za ispitivanje javnog mnijenja i sociološko istraživanje Levada-Centra pokazala je da polovica ispitanika za napetosti krivi SAD i NATO, dok samo tri do četiri posto za sukob krivi Rusiju.

Anketa je pokazala da nešto više od polovice Rusa vjeruje kako kriza u Ukrajini neće eskalirati u rat između Rusije i Ukrajine, a više od trećine (39%) kaže da misli da je rat neizbježan ili vrlo vjerojatan. Četvrtina ispitanika izjavila je kako misli da je moguć rat između Rusije i NATO-a.

U drugoj anketi Levada-Centra, također iz prosinca, više od polovice ispitanika (56%) reklo je da su se odnosi između Rusije i NATO-a ozbiljno pogoršali, što je najviši rezultat od početka sukoba s Ukrajinom 2014. godine. A više od polovice ispitanika (56%) izjavilo je zabrinutost da će doći do svjetskog rata. Mnogi Rusi misle da ih Zapad uvlači u rat, pokazuje istraživanje Riddlea, online časopisa o ruskim pitanjima.

“Rusija će morati odgovoriti… Štipaju nas sa svih strana, grizu nas. Što bismo trebali učiniti? Popustiti?”, rekao je jedan ispitanika.

U međuvremenu, anketari Levada-Centra kažu da su Rusi “mentalno umorni” temom Ukrajine za koju kažu da je “nametnuta od strane vodećih medija”. Kao rezultat toga, gledatelji ne analiziraju vijesti niti dvaput provjeravaju ono što čuju od voditelja televizijskih emisija.

Naravno, ruski medijski krajolik se mijenja, jer mlađa generacija odlazi na internet kako bi dobila informacije. No, većina alternativnih vijesti u Rusiji zatvorena je ili marginalizirana, a paralelna stvarnost Kremlja i dalje dominira eterom.

(E.M)