Vijesti 17.12.2015.

Zapadni mediji koriste ruske snimke da prikažu uspjehe SAD

ČITANJE: 1 minuta
avion
Zapadni mediji koristili su snimke ruskog Ministarstva odbrane da opišu vojne uspjehe SAD u borbama protiv militantnih aktivista u Siriji, izjavio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

– Posljednji put se to dogodilo nedavno, kada je TV kanal Euronews izvjestio o navodnim američkim vojnim uspjesima u borbama protiv Islamske države (ID), uz komentar predstavnika Centralne komande vojske SAD- rekao je on, a prenio Tass.

Kako je Konašenkov precizirao, na video snimcima koje je emitovao kanal Euronews prikazano je kako američki strateški bombarderi lansiraju ruske krstareće rakete.

– Umjesto da govore o hirurškoj preciznosti udara, predlažemo našim kritičarima iz koalicije koja se bori protiv ID da prikažu snimke svojih vazdušnih udara protiv te organizacije- istakao je on, izrazivši nadu da će koalicija objaviti barem upola onoliko snimaka koliko je Rusija prikazala svijetu u protekla tri mjeseca otkako je počela vojnu operaciju u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane je juče otvorilo za medije rusku bazu Hmeimim u Siriji, prenio je AFP uz ocenu da, skoro tri mjeseca nakon što je Moskva otpočela vazdušnu kampanju u toj zemlji na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nema znakova posustajanja u ruskoj bazi.

Konašenkov je juče, prilikom obilaska baze u Siriji, rekao da u udarima ruskih aviona nema grešaka, te da su ruski avioni opremljeni najmodernijom opremom za nišanjenje.

(Agencije)