Vijesti 26.11.2021.

ZAPALJENA 101 BAKLJA: Veliki skup podrške rudarima u Tuzli (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Više od hiljadu građana Tuzle večeras se neformalno okupilo ispred direkcije Rudnika uglja Kreka kako bi iskazali podršku rudarima koji se već nekoliko dana bore za očuvanje statusa.

“Ako je rudarima mrak, neka onda bude svima”, jedinstvena je poruka građana Tuzle koji su se večeras okupili na protestu podrške rudarima koji se već nekoliko dana bore za očuvanje statusa, prenosi Klix.

Uz paljenje 101 baklje, skandiranje i poruke podrške rudarima, Tuzlaci su pokazali da su uz čestite radnike koji zajednički jezik s nadležnima pokušavaju pronaći već nekoliko dana. Međutim, pomaka nema, ali se zato stanje u elektroenergetskom sektoru naše zemlje usložnjava.

Večerašnji skup emotivno su dočekali članovi sindikata rudara, s obzirom na to da su im građani pokazali da podržavaju njihovu borbu.

“Ovaj skup nam je od velikog značaja, s obzirom na to da vidimo da su građani uz nas, ali, nažalost, nisu nadležni. Građani su naše blago koje ne bismo dali nikome. S druge strane, mi smo potpuno spremni da pokrenemo sve proizvodne kapacitete i to želimo. Ali kroz radnički neposluh želimo nadležne uvjeriti da se situacija u kojoj se mi nalazimo mora ozbiljno posmatrati”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Među okupljenima večeras je bila i Đulsa Kalabić koja radi u Rudniku lignita u Mramoru od 1982. godine. U maju iduće godine bi trebala biti penzionisana, ali sa sigurnošću ne može tvrditi da će se to desiti.

“Nama sedam ili osam godina radni staž nije uplaćen. Ne znam samo kako je država mogla dozvoliti da se rudar na ovakav način bori. Molimo državu i građane Tuzle i ostalih gradova da budu kao stanovnici Sarajeva koji su nam pružili svu moguću podršku. Iz srca im zahvaljujemo”, navela je Kalabić.

Večerašnji skup u Tuzli prošao je bez incidenata, a događaj su pomno pratili službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

(SB)

Oznake: protest, Tuzla