Vijesti 19.03.2021.

ZAPAŽENI REZULTATI MUP-a SRPSKE: Prošle godine zaplijenjeno više od pola tone marihuane

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, na čijem čelu je ministar Dragan Lukač, u prošloj godini, pored ostalih vrsta droge, zaplijenilo je i 538 kilograma marihuane, što je za oko 100 kg više nego godinu ranije.

U prošloj godini MUP Srpske povećao je i otkrivenost krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga i to za skoro 17 procenata u odnosu na 2019. godinu, što se može smatrati odličnim rezultatom policije Republike Srpske na razbijanju lanaca preprodavaca narkotika u Republici Srpskoj.

S tim u vezi, MUP Srpske je u prošloj godni sproveo 35 operativnih akcija sa ciljem rasvjetljavanja, dokazivanja i dokumentovanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, od kojih je 10 bilo međunarodnog karaktera.

Jedna od akcija bila je i ona kodnog naziva „Trag“ u kojoj je razbijena organizovana kriminalna struktura koja je u prethodnom periodu iz Crne Gore krijumčarila kokain i amfetamin na područje Trebinja, a potom su ti narkotici krijumčareni i preprodavani na područjima Mostara, Dubrovnika i Istočnog Sarajeva.

„Tužilaštvu BiH je podnesen izvještaj protiv 11 lica zbog osnova sumnje da su izvršila 10 krivičnih djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga“, naveli su iz MUP-a Srpske.

Zapažen rezultat imala je i akcija kodnog naziva „Storidž“ u okviru koje je  na području Gradiške zaplijenjeno 460 kilograma skanka, čija se vrijednost procjenjuje na oko 880.000 evra, zbog čega je protiv jednog lica podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao je za Banjaluka.net da  je MUP Srpske prošle godine u mnogim segmentima operativnog i drugih oblasti rada ostvario pozitivne rezultate rada, a koji se mogu sagledati kroz povećan koeficijent otkrivenosti krivičnih djela različitog stepena društvene opasnosti, zatim kroz zadovoljavajuće stanje javnog reda i mira i stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima, kao i kroz pokazatelje o realizaciji administrativnih i svih drugih zadataka iz nadležnosti MUP-a Srpske.

“Takođe, u prošloj godini je posebna pažnja posvećena suzbijanju krijumčarenja i zloupotrebe opojnih droga, presjecanju kanala krijumčarenja oružja, ljudi i visookoakcizne robe, u čemu su postignuti zapaženi rezultati. MUP Srpske će i u narednom periodu biti u službi naših građana i činiće sve napore, kao i do sada, kako bi se građani osjećali bezbjedno u svojoj zemlji i kako bi znali da je policja Republike Srpske garant njihove bezbjednosti“, rekao je Lukač za Banjaluka.net.

(N.Sp)