Vijesti 01.11.2020.

ZAPLIJENILI POLA TONE KOKAINA: Španska policija uhapsila šest osoba, među njima i dva Srbina

ČITANJE: 2 minute

N. D. (37) i P. P. (36) sumnjiče se da su kao deo moćne kriminalne grupe kopnenim putem švercovali drogu pristiglu iz Južne Amerike.

Državljani Srbije N. D. (37) i P. P. (36) uhapšen su u Španiji nakon što je tamošnja policija u saradnji sa američkom Agencijom za borbu protiv droge (DEA) zaplenila 560 kilograma kokaina, prenosi mondo.rs.

U akciji kodnog naziva “Dinastija”, pored naših državljana, uhapšeno je i četvoro državljana Španije, prenosi “Glas Galicije”. Kako navode, veruje se da je uhapšena kriminalna grupa povezana sa takozvanim balkanskim kartelom.

“Poslastičari”

“Lisice su stavljene pripadnicima bande pod nazivom ‘Poslastičari’, koja deluje u Rijas Bajkasu u Galiciji. Grupu predvodi Herardo Rijal Iglesijas (41), moćni narko-bos, koji već 25 godina švercuje drogu u saradnji sa balkanskim kartelom”, saopštili su iz španske civilne garde.

Kako dodaju, 560 kilograma kokaina nađeno je u iznajmljenoj kući u Galiciji, a vrednost zaplenjene droge može da dostigne cenu od 15 miliona evra.

“Grupa je imala odličnu logistiku. Drogu su dovezli iz Južne Amerike i nameravali su da je kopnenim putem prenesu do krajnjih odredišta. Za transport su imali dosad neviđeni način. Naime, nameravali su da pakete kokaina spakuju u pokvaren automobil, koji bi potom natovarili na kamion šlep-službe i tako prevezli do željene destinacije”, prenose španski mediji i nastavljaju:

“Bilo je planirano da nekoliko automobila voze ispred i iza kamiona šlep-službe, kako bi mogli da ih upozore na prisustvo policije.”

Iako su istražitelji ovaj način šverca kokaina nazvali “genijalnim”, temeljnim operativnim radom uspeli su da razbiju lanac šverca kokaina.

Obeleženi paketi

Paketi oduzetog kokaina bili su obeleženi sa tri različite oznake. Tako je na nekima bio grb fudbalskog kluba Mančester junajted, dok je na drugima bila slika psa, a na nekim paketima je stajala oznaka JVR.

Prema rečima izvora, dvojica uhapšenih Srba odranije su poznata policiji i imaju debele dosijee.

“Grupa je u čitavoj Galiciji imala štekove za skladištenje droge. Pretreseno je sedam imanja u tri grada, a utvrđeno je da su članovi bande imali više firmi, koje su im služile kao pokriće za ilegalni biznis”, preneli su mediji i dodali da su zaplenjeni i oružje, telefoni, dokumentacija, automobili i keš.

“Članovi bande su međusobno komunicirali isključivo u šiframa, koristeći se kodiranim telefonima i specijalnim računarskim aplikacijama”, navode mediji.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: kokain, Španija