Svijet 23.01.2023.

Započeli veliki vojni manevri, Amerika čuva leđa Izraelu

ČITANJE: 1 minuta

SAD i Izrael započeli su danas zajedničke vojne vježbe u kojima učestvuje na hiljade trupa, desetak brodova i 142 aviona, među kojima i bombarderi sa nuklearnim oružjem.

Vježbe će trajati do petka, a cilj je da prodube vojnu saradnju između SAD i vojske Izraela, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik SAD i dodao da je riječ o najznačajnijoj vojnoj vježbi dvije zemlje do sada, prenosi Rojters.

Neimenovani zvaničnik SAD rekao je da na vježbama neće biti maketa iranskih ciljeva i da vježbe nisu zamišljene kao priprema protiv nekog konkretnog protivnika. Planiranje vježbi počelo je prije nekoliko mjeseci, prije nego što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo preuzeo čelnu funkciju.

Rojters navodi da su izraelski zvaničnici kritikovali pokušaje administracije predsjednika Džozefa Bajdena da oživi iranski nuklearni sporazum, ali ti pregovarački napori su za sada ostavljeni po strani, jer Vašington vrši pritisak na Iran da prestane da šalje bespilotne letelice Rusiji za upotrebu u njenom ratu protiv Ukrajine i nastoji da zaustavi gušenje protesta u Iranu, prenosi Tanjug.

Neimenovani vojni zvaničnik SAD opisao je američku posvećenost bezbednosti Izraela kao ”gvozdenu”.

,,Izraelske vlade dođu i prođu. Ali ono što se ne menja je naša čvrsta posvećenost bezbednosti Izraela“, rekao je zvaničnik i dodao da je to ,,znak da i dalje čuvamo leđa Izraelu u vreme kada postoji mnogo turbulencija i nestabilnosti širom regiona”, prenosi Rojters.

(A.M.)