Vijesti 15.01.2016.

Zaposleni na planinama zabrinuti: Posla nema, polažu nadu u snijeg

ČITANJE: 2 minute
planine
Popunjenost smještajnih kapaciteta na planinskim ljepoticama u BiH nije zadovoljavajuća zbog višednevnog nedostatka uslova za skijanje, ali bi se situacija uskoro mogla promijeniti jer je u petak počeo da pada snijeg, koji će, vjeruje se, privući goste.

Iako zaposleni na skijalištima ističu da je još rano da se podvuče crta i procijeni kakva će biti ova sezona, ono što su do sada bilježili uglavnom nije ohrabrujuće.

Primjera radi, na Kozari, kod Prijedora, do sada se moglo skijati svega šest dana, što je, kako su nam se požalili zaposleni, ispod svakog prosjeka.

-Bilo je nešto snijega, ali je jako brzo došlo do promjene temperature i nema ga trenutno. Mi smo spremni za skijaše, još samo da ponovo padne snijeg. Vidjećemo šta će biti. Ako ne bude padavina i minusa, kojem se takođe nadamo jer imamo uslove za vještački snijeg, sezona je propala- naglašava Dragan Pauković koji radi u Ski-centru “Kozara”.

Kada je riječ o Jahorini, popunjenost kapaciteta je tokom novogodišnjih praznika bila zadovoljavajuća, ali je proteklih dana stanje bilo znatno lošije.

Skijališta na toj planinskoj ljepotici ni u petak nisu radila jer nije bilo snježnog pokrivača, ali su pahulje počele da padaju pa bi se u danima ispred nas to moglo promijeniti.

-Da je snijeg na vrijeme pao, popunjenost bi bila bolja. Evo, sad je snijeg počeo da pada i očekuje se njegova visina od oko 40 centimetara, što će nam sigurno donijeti i veći broj posjetilaca- ispričala nam je Ivana Lizdek, portparol Olimpijskog centra “Jahorina”.

Snijeg je počeo da pada i na Bjelašnici, i očekuje se da će to biti slučaj i narednih dana, ali Amra Kaljić, rukovodilac Sektora marketinga u “ZOI '84”, istakla je u petak da, nažalost, još nema ništa od skijanja jer su pahulje počele da se smjenjuju s kišom.

-Snijeg je u petak ujutru počeo padati, ali se počeo smjenjivati s kišom. Ne možemo ništa planirati, a ni uključivati sve dok snijeg ne bude padao bar 24 sata – kazala je Kaljićeva.

Adnan Kalušić, menadžer vertikalnog transporta u preduzeću “Vlašić ski”, potvrđuje da je i na Vlašiću u petak počeo da pada snijeg, što će, nada se, stvoriti uslove za skijanje.

-Zaključno sa prošlom subotom, kod nas je prestalo sa skijanjem. Ako padne 10 do 15 centimetara snijega, moglo bi se opet skijati. Nadamo se da će se to i dogoditi- naveo je Kalušić.

Zaposleni na planinama, ipak, imaju razlog za optimizam jer su snježne padavine najavljene i za dane ispred nas. Snijega će, prema najavama meteorologa, biti sve do utorka, do kada postoje zvanične prognoze.

(NN)