Vijesti 17.11.2018.

ZAPOŠLJAVANJE DJECE POGINULIH Na raspolaganju još milion maraka za one sa fakultetskom diplomom

ČITANJE: 2 minute

Zavod za zapošljavanje RS ove godine ima budžet nešto veći od dva miliona maraka za program finansiranja pune bruto plate za djecu poginulih boraca, koji imaju fakultetsku diplomu, a nemaju radno iskustvo.

Do sada je iskorišteno oko polovine tog novca za zapošljavanje ukupno 112 dece poginulih boraca kao pripravnika, dok ostatak novca treba da se iskoristi najkasnije do Nove godine.

Škole u Srpskoj, tako, imaju rok da do kraja godine apliciraju za prijem pripravnika iz ove kategorije stanovnika, a nakon dogovora koji su aktivi direktora osnovnih i srednjih škola postigli nedavno sa ministrom Alenom Šeranićem, koji je sa njima razgovarao u funkciji ministra prosvjete i kulture RS.

– Za pojedina zanimanja sa visokom stručnom spremom iz oblasti prosvjete pripravnički staž se može obaviti samo u školama. Određenim aktima osnovnih i srednjih škola regulisano je da one mogu zasnovati radni odnos sa pripravnikom samo ako će po isteku pripravničkog staža ostati u radnom odnosu. U vezi sa tim pitanjima održan je sastanak direktora škola, na kojem je dogovoreno da škole mogu  primiti pripravnike i u skladu sa Zakonom o radu RS, jer Zavod za zapošljavanje refundira iznos bruto plate, kako bi se ovim ljudima omogućilo da steknu radno iskustvo, a to znači da škole ne moraju obezbeđivati dodatna budžetska sredstva – objašnjavaju iz Zavoda za zapošljavanje.

Kako je Srpskainfo već objavila, na ovaj način do kraja godine bi trebalo da pripravnička mjesta, odnosno prvi posao u školama, dobije 60-ak djece poginulih boraca RS koji su se školovali za rad u prosvjeti.

To je moguće zahvaljujući “Programu podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika” koji Zavod ove godine provodi u sklopu Akcionog plana zapošljavanja.

– Program ima dvije komponente, od kojih se jedna odnosi na sufinansiranje 100 odsto iznosa bruto plate za djecu poginulih boraca. Po toj komponenti odobrena su sredstva za zapošljavanje 210 djece u iznosi od 2.005.970 KM, a sa 15. novembrom je realizovano 1.063.435 KM za zapošljavanje 112 osoba iz ove ciljne grupe. Imajući u vidu da je javni poziv po toj komponenti otvoren do utroška sredstava, a najdalje do 31. decembra,  škole mogu da apliciraju za prijem pripravnika do kraja godine – navode iz Zavoda.

(Srpskainfo)