Vijesti 12.02.2016.

Zaprašivanje u Banjaluci počinje u martu

ČITANJE: 4 minute
dezinsekcija
Zaprašivanje komaraca u Banjaluci i ove godine će ići po ustaljenom planu, a iznos koji je predviđen gradskim budžetom za ove namjene, isti je kao i prošle godine.

Javna nabavka za pružanje usluga sistematske dezinsekcije biće pokrenuta u drugoj sedmici marta, poslije čega će raspored zaprašivanja i aktivnosti na uništavanju komaraca ići prema planu koji su odredili nadležni iz gradskog Doma zdravlja.

Kako smatraju u Odsjeku za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu, postojeća sredstva trebalo bi da budu dovoljna za sprovođenje plana dezinsekcije i deratizacije.

Opasni virusi

– U budžetu grada planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 125.000 maraka za usluge deratizacije i dezinsekcije, što je na nivou prošle godine. Početkom februara 2016. godine pokrenuta je javna nabavka za pružanje usluga izvođenja obavezne, sistematske i preventivne proljećne i jesenje deratizacije za 2016, 2017. i 2018. godinu. Javna nabavka za pružanje usluga sistematske dezinsekcije na području grada za navedene godine biće pokrenuta u drugoj sedmici marta 2016. godine – kaže šef ovog odsjeka Milenko Malinović.

U ovoj godini, strah od komaraca, a pogotovo od najezda ovih insekata, koje su se ranijih godina već dešavale u bliskom okruženju, pojačan je zbog pojave novih virusa za koje se vjeruje da ih prenose komarci. I ranije je postojao strah od Denga groznice, virusa Zapadnog Nila i drugih, a od samog početka ove godine, javnost je bombardovana izvještajima o epidemiji zika virusa, koji se prenosi i ujedom komarca.

U Republici Srpskoj, BiH, kao i u Banjaluci, još nema naznaka da bi mogle biti pojačane aktivnosti na suzbijanju komaraca u većoj mjeri nego ranijih godina. Kako kažu u Gradskoj upravi, postojeći plan je napravljen krajem prošle godine i dobio je saglasnost nadležnih.

– Iz Doma zdravlja je 2. decembra 2015. dostavljen program i plan deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije na području grada za 2016. godinu i on je upućen gradonačelniku, koji je dao saglasnost. Navedeni program biće realizovan u skladu s planiranim novčanim sredstvima – kaže koordinator za saradnju sa medijima u Gradskoj upravi Milenko Šajić.

Treba pojačati zaprašivanje

Građani smatraju da bi i bez najnovijih virusa i epidemija bilo potrebno uložiti više sredstava, ali i truda da bi ovaj posao bio obavljen temeljno i na vrijeme svake godine.

– Dešavalo se prethodnih godina da u nekim dijelovima grada ne možete da živite od komaraca. Pogotovo oko vode i u nekim prigradskim naseljima. Mislim da je to stavka s čijim bi se povećanjem složili svi građani, i to ne iz straha od zika virusa ili čega god, nego zato da ljeti možemo preživjeti od tih napasti. S virusom ili bez njega, ukoliko se može pojačati to zaprašivanje, ili nabaviti neki preparat koji ne škodi pčelama i ostalim životinjama, za to bi vrijedilo dati novac – kaže Banjalučanin Milenko Bošković.

Podsjetimo, tokom najezda komaraca proteklih godina, u pomoć pri suzbijanju ovih insekata priskakali su i iz susjedne Hrvatske i Srbije. Prema preporukama stručnjaka, zaprašivanje bi trebalo izvoditi sedam puta, od marta do oktobra, s tim da se zaprašivati može i više puta, ukoliko se desi vanredna situacija, odnosno najezda ovih insekata.

Šta možete sami uraditi:

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo i građani mogu sami uraditi mnogo u vezi s pitanjem smanjenja pojave komaraca u svojim dvorištima i okolini. Prema njima, najefikasniji način jeste pronalaženje legla i uništavanje, a to se postiže isušivanjem legla komaraca, odvođenjem vode i zatrpavanjem legla. Potrebno je:

– Ukloniti sve predmete oko kuće u kojima se nakuplja voda. Redovno prazniti vodu iz starih auto-guma, saksija za cvijeće i posuda svih vrsta u kojima se može zadržati voda.

– Pokositi travu i ukloniti grane drveća iznad legla da bi se ubrzalo sušenje.

– Sanirati neravnine terena u kojima se zadržava voda (lokve, odvodi).

– Očistiti i dezinfikovati septičke jame, koje je potrebno držati hermetički zatvorene, sa očišćenim i dezinfikovanim kanalima.

– Čišćenje obližnjih korita potoka i rijeka od nanosa i otpadaka.

– Zaštititi prozore i vrata mrežama protiv insekata.

(Press)