Vijesti 01.10.2020.

ZAPUŠTENA PARCELA POSTALA PLODNA ORANICA: Radojičić u posjeti „Gradskoj bašti“

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je danas „Gradske bašte“, jedinstveni projekat urbane poljoprivrede koji sprovodi grupa entuzijasta, proizvodeći organsko povrće za vlastite potrebe, na sajtu Grada.

Zahvaljujući ovoj baštovanskoj zajednici zapuštena parcela na Rakovačkim barama danas je plodna oranica, na kojoj sugrađani na 56 parcela proizvode organski uzgojeno povrće.

Tokom razgovora sa predstavnicima „Gradskih bašti“, Radojičić je ukazao da je Grad prije dvije godine dodijelio zemljište u Rakovačkim barama za realizaciju ovog projekta, te istakao da su im od ove godine na raspolaganju i dodatne površine, s obzirom na povećani interes građana.

On je najavio da će uskoro biti dodijeljene lokacije za poljoprivrednu nekomercijalnu proizvodnju, koje bi koristila lica sa invaliditetom.

U narednom periodu, nastojaćemo da se manje neobrađene lokacije, ako je riječ o poljoprivrednom zemljištu, identifikuju i ponude u zakup da li kroz urbanu poljoprivredu ili druge projekte od kojih bi koristi imali građani – rekao je Radojičić.

Milka Tamamović predsjednik Udruženja „Gradske bašte“ Banja Luka kazala je da ovo udruženje promoviše metode biouzgoja, gajenje starih i rijetkih sorti.

Ovdje baštovani uče da od sjemena proizvode vlastiti sadni materijal, da posade, njeguju biljku, dobiju plod, i na kraju ga upotrijebe na najbolji način i proizvedu sjeme – istakla je ona.

Goran Pivašević, koordinator projekta „Gradske bašte“ kazao je da rade i na obuci građana što je zanimljivo i na svjetskom nivou jer ne postoje ovakva udruženja koja se bave edukacijom građana, nego većinom dodjeljivanjem zemljišta.

-Trenutno, od deset dunuma iskorišteno je oko pet, sa 56 parcela. Imamo 50 aktivnih članova, a projektom je predviđeno da imamo 80 članova koji će biti raspoređeni na tih deset dunuma – naveo je Pivašević.

(N.S/ Banjaluka.net)