Vijesti 11.09.2016.

Zapušteno naselje nadomak centra Banjaluke: Nemaju ni dječije igralište

ČITANJE: 2 minute

Da bi vidjeli tobogane, ljuljaške i koševe stotinak djece iz banjalučkog naselja Kumsale mora „putovati“ do Lazareva ili Borika.

Mještani ovog naselja tvrde da izvjesno vrijeme traže od nadležnih da se riješi ovaj problem, ali njihove vapaje niko ne čuje.

– Godinama se obraćamo Gradskoj upravi i nadležne doslovno molimo da našoj djeci obezbjede igralište koje je predviđeno regulacionim planom. Pisali smo peticije, slali upite, ali uzalud. Naša djeca kao da nisu jednako važna, kao naprimjer njihovi vršnjaci u centru grada – kaže mještanka Lana Kovačević i dodaje da pojedina naselja imaju po devet igrališta, koja zjape.

Roditelji su ogorčeni i tvrde da se već godinama novac namjenjen za izgradnju igrališta u Banjaluci nepravedno raspoređuje.

Kažu, nemaju ništa protiv gradnje u drugim naseljima, ali smatraju da nije u redu da se više od 155.000 KM ulaže u igralište i sportske terene na Rakovačkim Barama, a da neka naselja ne dobiju ni marke.

U Odjeljenju za stambeno komunalne poslove svjesni su da grad nema dovoljno dječijih igrališta, ali tvrde da je nemoguće udovoljiti svim zahtjevima.

– Bili bismo srećni da možemo postaviti igrališta gdje god su ona predviđena regulacionim planovima, ali nemamo novaca. Mještani Kumsala i drugih naselja treba da za narednu godinu uvrste prijedlog o izgradnji u prioritete, pa će se vidjeti šta dalje – navodi Zoran Novaković, načelnik odjeljenja.

Rebalansom budžeta za izgradnju dječijih igrališta predviđeno je 95.000 KM, ali taj novac je, za sada, samo „na papiru“ i niko ne zna kada bi gradnja igrališta mogla početi. Planirano je da svoj prostor za igru, između ostalih, dobiju i djeca u Donjim Kolima, Rekavicama, Borkovićima, Piskavici i Potkozarju.

Bez kanalizacije

Kumsale nemaju kanalizaciju, a muku muče i sa zapuštenim placevima, lošim ulicama i manjkom kontejnera.

Mještani ističu da nadležni znaju kakvo je stanje u ovom naselju, ali da ne rade ništa kako bi riješili bar osnovne probleme.

(Euroblic)