Biznis 09.03.2018.

Zarada banaka najveća u istoriji RS

ČITANJE: 4 minute

Sve banke u Srpskoj završile su prošlu godinu u plusu i zajedno ostvarile 96,19 miliona maraka dobiti, što je najbolji rezultat bankarskog sektora RS od kada je u poslijeratnim godinama transformisan u sadašnji oblik.

Podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju da je prošlogodišnja dobit banaka od njenog uspostavljanja 1998. godine bila rekordna. Dobit banaka prije 2017. godine nikada nije prešla 60 miliona maraka, a najbliže toj granici bila je 2011, kada su zaradile 58,3 miliona KM. S druge strane, najlošija godina bankarskog sektora RS bila je 2015, u kojoj je minus dostigao 85,9 miliona maraka. Te godine dogodio se potres u bankarskom sektoru, jer su Bobar banka i Banka Srpske završile u dubokom minusu, od kojeg se nisu uspjele oporaviti i u međuvremenu su prestale sa radom i završile u stečaju.
Nerevidirani podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju da je dobit banaka u 2017. godini porasla 116 odsto u odnosu na 2016, kada je iznosila 45,3 miliona KM. Doprinos tome dalo je svih osam banaka koje posluju na tržištu RS.
Najveću dobit od 45,30 miliona imala je NLB banka, koja je profitabilnost podigla za 16,49 miliona maraka u odnosu na 2016. godinu. Druga po profitabilnosti je Unikredit banka sa 25,77 miliona, a treću poziciju zauzima Nova banka sa 9,78 miliona maraka. Unikredit banka je povećala zaradu u odnosu na prethodnu godinu, dok je Nova banka imala pad profita. Profit je rastao i kod Sberbanke, Komercijalne banke i MF banke.
Dvije banke koje su u 2016. godini imale negativan rezultat uplovile su u 2017. u profitabilne vode. Adiko banka je iz minusa od 9,64 miliona došla do dobiti od 4,49 miliona, dok je Pavlović banka poslije gubitka od 17,20 miliona stigla do simbolične zarade od 57.675 maraka.
U NLB banci ističu da je njihova dobit u 2017. godini najveća koju je jedna banka ikada ostvarila u RS.
– Prošla godina bila je rekordna po dobiti, a na to je uticalo dobro dosadašnje poslovanje. Dobit od 45,3 miliona je najveća koju je neka banka do sada ostvarila u RS – kazao je direktor NLB banke Radovan Bajić.
U ovoj banci ističu da je 2017. godina bila specifična po mnogim karakteristikama zbog primjene novog Zakona o bankama, odluka Agencije za bankarstvo i novih međunarodnih računovodstvenih standarda.

– Sve to je rezultovalo novima načinom obračuna rezervacija i zahtjeva za kapitalom. Naši planovi bazirani su na pretpostavci da će tržište omogućavati regularno poslovanje i da će biti realizovani mnogi najavljeni važni infrastrukturni projekti na nivou RS i BiH u kojima ćemo učestvovati. Očekujemo dalju ekspanziju kreditnih plasmana i izraženiju konkurenciju među poslovnim bankama. Kamatne stope će i dalje imati blagi pad i vjerujemo da je to posljednja godina u kojoj će se zadržati takav trend. Sve više je nagovještaja da bi iduće godine trebalo da dođe do postepenog povećanja kamata – kazali su u NLB banci.

U Adiko banci ističu da je povratak u zonu profitabilnog poslovanja najveće dostignuće koje su ostvarili tokom prošle godine.

– Restrukturirana Adiko banka sa novim vlasnicima i upravom, nakon višegodišnjih gubitaka, završila je 2017. godinu sa profitom od 4,5 miliona KM. Ostvarenu dobit ćemo reinvestirati u jačanje poslovanja na području RS, stvarajući kvalitetniju osnovu za budući rast – rekao je predsjednik uprave Adiko banke Banjaluka Mario Ivanković.

On je istakao da je ostvarena dobit rezultat transformacijskih procesa kroz koje je banka prošla i još prolazi s ciljem praktične primjene osnovna tri principa – jednostavna komunikacija, efikasnost i fokus na bitno.

– Primjenom ovih principa postajemo jednostavnija i direktnija banka, klijenti primjećuju te promjene i osjete efekte kroz poslovanje sa nama. Naši procesi su jednostavniji, ponuda proizvoda takođe, a poslovni model je optimizovan da bismo postigli što bolje tržišne efekte – dodao je Ivanković.

Ekonomisti objašnjavaju da je rezultat banka u Srpskoj neposredno nakon rata bio skroman zbog manjka poslova, nedostatka kapitala za kredite, a ni platni promet nije bio unutar bankarskog sistema već SDK.

– Povećanje obima poslovanja se desilo ulaskom banaka u poslove platnog prometa i dolaskom stranih bankarskih grupacija. Ranije nismo imali potrošačkih, stambenih i niz drugih kredita. Skoro da nije bilo poslovanja sa stanovništvom. Sada to sve imamo i banke su okrenute ka poslovanju sa stanovništvom, privredom i institucijama. Time je očekivano da njihova dobit raste – kazao je član Udruženja ekonomista RS – SWOT Aleksandar Ljuboja i dodao da je bitan pfaktor i vraćanje povjerenja stanovništva i privrede u bankarski sektor, nakon što je ono bilo poljuljano prije dvije godine zbog propasti dvije banke.

(Glas Srpske)