Vijesti 01.09.2016.

Zarada na Kočićevom zboru: Obrtali do 50.000 KM dnevno ispod šatora

ČITANJE: 2 minute

Teško je utvrditi koliko se tačno novca obrnulo na 51. Kočićevom zboru u Stričićima kod Banjaluke, ali upućeni računaju da se radi o sumi mnogo većoj od 200.000 KM.

Veliki dio tog novca neće biti nigdje proknjižen, jer je u pitanju bakšiš, uglavnom u evrima.

Mileva Malešević, ugostiteljka iz Ribnika, koja već 18 godina drži šator na Kočićevom zboru, kaže da organizacija i logistika nije bila nikad bolja, pa su i gosti bili dobro raspoloženi.

– Imali smo stalno po 1.000 gostiju pod šatorom, a pošto je struja bila dobra, bilo je i hladnog pića iz točionica i frižidera i vruće jagnjetine i ćevapa. Pjevali su Goci bend i Braća Lekić i atmosfera je bila odlična, od jutra do fajronta – hvali se Mileva.

Tvrdi da još nije svela račune, ali procjenjuje da je zaradila oko 15.000 KM.

– Ljudi pričaju o 40.000 do 50.000 hiljada zarade po šatoru, ali to je nerealno. Toliko su najbolji imali pazara, ne računajući troškove – dodaje ona.

Objašnjava da valja platiti ljude, jer priprema šatora, razglasa, točionica i pecana počinje pet dana prije zbora, a potom se danima rasčišćava teren. Zakup je platila 3.000 KM, muzičare 3.000 evra, a tu su i troškovi za struju, robu, kamione, konobare.

– Red je i počastiti prijatelje. Najmanje pet pečenih jagnjadi sam podijelila gratis i nije mi žao – kaže Mileva.

Drugi ugostitelji nerado govore o novcu, ali nije tajna da su hit zbora bili Baja Mali Knindža i Sinovi sa Manjače, koji su pjevali po šatorom Stojana Kočića, gdje je izbrojan najbogatiji pazar. Priča se, međutim, da je upravo paprena cijena piva od 100 KM po gajbi bila i povod što je veselje pod ovim šatorom završilo masovnom tučom.

Kod Kočića su ručali i predsjednik RS Milorad Dodik, ministar Vlade Srbije Aleksandar Vulin i kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić, ali konobari koji su ih služili nisu nosili novčanik.

Bakšiš 2.000 maraka

Kada je u pitanju radna snaga, najbolje su prošle razgolićene konobarice, koje su inkasirale i do 2.000 KM bakšiša, dok su go- go plesačice zaradile mnogo manje.

– Nije interesantno da se djevojka popne gola u kavez i nešto mlatara. Treba biti s ljudima, služiti ih pićem i pečenjem, šaliti se s njima – kaže jedna od konobarica, inače studentkinja medicine.

(EuroBlic)