Politika 13.10.2021.

ZARAZA U SKUPŠTINI GRADA: Moguća i tužba protiv Dragoslava Topića

ČITANJE: 4 minute

– Kao čovjek ne želim da vjerujem da je odbornik Topić na Skupštinu grada došao svjestan da je potencijalno zaražen i namjerom da nekome izazove bolest, ali ukoliko se to utvrdi, spreman sam da protiv njega podnesem krivičnu prijavu i tužbu, rekao je Ivan Begić, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

On je komentarišući novonastalu situaciju u gradskom parlamentu za Banjaluka.net istakao da će zvanični stav političke partije biti poznat tek nakon prvog zasjedanja organa stranke, ali da je on lično za takvu opciju.

„Čim se spomenu krivične prijave i tužbe ljudi to vezuju za moje ime, budući da sam ja u proteklom periodu podnio niz krivičnih prijava i tužbi zbog raznih anomalija u društvu. Što se tiče konkretno ove situacije, prije nekoliko trenutaka sam saznao da je stigla i zvanična potvrda iz Gradske uprave od nadležne inspekcije da je supruga odbornika Topića zaista bila pozitivna, iako njega nije navela kao kontakt. Nije mi jasno kako čovjek ne kontaktira sa svojom suprugom, sa kojom živi u istom zajedničkom domaćinstvu. Dakle, radi se o jednom pokušaju obmane“, smatra Begić.

Krivičnu prijavu bi, kako ističe, podnio zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme zarazne bolesti, što predviđa Krivični zakonik Republike Srpske, ali da će više informacija za javnost biti poznato po isteku izolacije stranačkih kolega.

„Budući da se to sve juče desilo nismo se vidjeli, niti razgovarali. Tek jutros smo dobili testove, tako da ćemo sačekati dok sve kolege izađu iz izolacije, kada ćemo razgovarati o daljim tokovima tužbi i krivičnim prijavama. Moj stav kao odbornika i građanina je da treba podnijeti krivičnu prijavu, ali opet kažem stav partije ćemo dogovoriti na organima stranke. Ja smatram da to zaslužuje krivičnu prijavu i građansku parnicu“, zaključuje Begić.

Da zvaničnog stava PDP o ovom pitanju još uvijek nema potvrdio nam je i Dragan Milanović, šef Kluba odbornika ove partije u Skupštini grada Banjaluka, ali i dodao da, za razliku od njegovog partijskog kolege, on o takvoj mogućnosti nije razmišljao.

„Mogu reći da o tome niko nije razmišljao. U ovom momentu ne raspolažem sa bilo kakvim činjenicama o tome da li je odbornik Topić u tom momentu znao da je pozitivan. Govorilo se da mu je supruga bila zaražena, a da li je on bio negativan, da li je imao test ili nije, nisam siguran. U ovom momentu ne razmišljamo o tome“, rekao je Milanović.

Odbornica SNSD u Skupštini grada Banjaluka, dr Nevena Todorović ističe da kao odbornik neće podnositi nikakve krivične prijave, niti tužbe, te da bilo ko sa takvim namjerama krivinu prijavu mora da opravda svim relevantnim medicinskim činjenicama.

„Topić nije jedini koji bi se mogao tužiti u tom slučaju.          Mislim da je to besmisleno, ali da nam treba biti nauk za naredni period. Činjenice vezane za nečije zdravstveno stanje prvo su tajna, drugo, ukoliko se one budu  iznosile moraju se iznositi apsolutno za sve ljude koji su bili tada u Skupštini. Da bi se protiv nekoga pokrenula tužba to mora da se dokaže sa svim relevantnim činjenicama, ali ukoliko se to dogodi onda će se pokrenuti mnoga druga pitanja vezana za zasjedanje skupštine i zdravstveno stanje i ponašanje svih drugih kolega, koje nije baš za pohvaliti“, rekla je Todorovićeva.

Ona zaključuje da je period koji je protekao od kontakta odbornika Topića sa odbornicima koji su pozitivni prekratak da bi jučerašnji test mogao pokazati da su se oni zarazili nakon kontakta sa odbornikom SNSD-a, te da bi to moglo pokrenuti i pitanja njihove odgovornosti i ponašanja u skladu sa propisanim procedurama.

Podsjećamo, šesta sjednica Skupštine grada Banje Luke, koja je trebala biti nastavljena danas, odgođena je zbog pozitivnog testa na virus korona kod nekoliko odbornika. Oni su testirani nakon što je potvrđeno da  je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić, koji je prisustvovao 6. redovnoj sjednici pozitivan na virus korona.

(Nevena Stanojević)