Svijet 09.06.2022.

ZAROBLJENI U MARIJUPOLJU: Dva Britanca i Marokanac u DNR osuđeni na smrt

ČITANJE: 2 minute

Dvojica državljana Velike Britanije i jedan državljanin Maroka koji su se borili na strani ukrajinskih oružanih snaga, a koje je Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio na smrt, mogu da se žale na tu odluku, rekao je danas predsjednik sudskog odbora, javlja RIA Novosti.

Prilikom objavljivanja presude, predsjednik sudskog odbora u slučaju plaćenika je pročitao da optuženi mogu da se žale na smrtnu kaznu u roku od mjesec dana.

Vrhovni sud samoproglašene DNR osudio je ranije danas na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog, kako navode, učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika.

Kako se navodi u presudi, u svjetlu počinjenih zločina Ejden Aslin, Šon Piner i Sadun Bragim osuđeni su na smrt.

Britanski ministar pravde i zamjenik premijera Dominik Rab izjavio je u utorak da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da “pripremi sve predstavke” odbrane u vezi sa mogućom smrtnom presudom koju bi sud samoproglašene DNR mogao da izrekne dvojici britanskih državljana optuženih da su na strani Ukrajine učestvovali u sukobima u Donbasu.

Vrhovni sud DNR juče je objavio da su Britanci Piner i Aslin i državljanim Maroka Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, djelimično priznali krivicu.

Istraga je utvrdila da su Britanci i Marokanac za novčanu naknadu učestvovali u “oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u DNR”.

Osim toga, Piner i Bragim su se izjasnili krivim za akcije usmjerene na nasilno preuzimanje vlasti, što je krivično djelo iz člana 323 Krivičnog zakona DNR i za koje je propisana zatvorska kazna od 12 do 20 godina, a u slučaju otežavajućih okolnosti ili u ratno vrijeme smrtna kazna uz oduzimanje imovine.

Međutim, oni nisu priznali krivicu koja predviđa dio člana 430 – “Učešće plaćenika u oružanom sukobu ili vojnim akcijama”.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

(SB)

Oznake: Ukrajina