ZASAD NIŠTA Inicijativa protiv poskupljenja obuke vozačkog ispita još na čekanju

Nadležne institucije u BiH još u ladicama drže inicijativu koja je usmjerena protiv poskupljenja obuke za buduće vozače, pa tako nije poznato da li će i kada ona doći na dnevni red.

Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojom se traži da budu izbrisani stavovi iz spornog člana koji predviđaju drastično poskupljenje vozačkog ispita, podnio je 25. septembra poslanik SNSD-a u prošlom sazivu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić.

U obrazloženju je naveo da određivanje minimalnih cijena nastavnog časa u pomenutoj oblasti nije u skladu sa EU direktivama i Zakonom o slobodnom formiranju cijena BiH.

Špirić kaže da, uprkos ignorisanju institucija BiH, neće odustati od svoje namjere.

– Oni sad vjerovatno neće da rade ništa jer je inicijativa podnesena prošlom sazivu Parlamenta BiH, ali predstavnici SNSD-a u novom sazivu u oba doma ponovo će pokrenuti tu priču. Neću odustati od toga – rekao je Špirić.

U Parlamentu BiH, kojem je Špirić dostavio inicijativu, ističu da su je uputili na adrese Savjeta ministara BiH i Ministarstva komunikacija i transporta.

– Još nije dostavljen odgovor na inicijativu – kratko su naveli iz Parlamenta BiH.

U Ministarstvu komunikacija su na pitanje da li su razmotrili Špirićevu inicijativu odgovorili da oni ne predlažu cijenu obuke za vozače, već minimalne proračunske elemente koji moraju biti sadržani u cijeni koju formira auto-škola. Tvrde da će na taj način biti suzbijena pojava auto-škola koje zloupotrebljavaju propise i spuštaju cijenu na uštrb propisanog fonda časova.

– Na terenu su sada prisutni popusti, poklon bonovi, što odudara od propisanih odredaba. Do koraka koji predviđa poskupljenje ne bi ni došlo da su se nadležna ministarstva u entitetima organizovala o pitanju nadzora nad sprovođenjem obuke. Oni nisu razvili instrumente na osnovu kojih su mogli zaključiti da se auto-škola ne pridržava propisa – naveli su u ovom ministarstvu.

Poskupljenje obuke za vozače u BiH sve je izvjesnije jer je odluka o minimalnim cijenama prešla put konsultacija, odnosno sve nadležne institucije u BiH podržale su njeno donošenje, izuzev Zavoda za obrazovanje odraslih RS, tako da bi se sporni dokument uskoro mogao naći pred Savjetom ministara BiH. Ova odluka izazvala je oprečna mišljenja među vlasnicima auto-škola, o čemu je “Glas Srpske” ranije pisao. Jedni su protiv jer će cijena obuke za B kategoriju iznositi oko 1.300 umjesto dosadašnjih 600 maraka, što će, kažu, biti preskupo za većinu građana. Drugi, pak, smatraju da će to omogućiti školama da rade kvalitetnije.

Nove cijene 

Prema predloženim cijenama, budući vozači će čas teoretske nastave plaćati sedam KM. Kandidati koji se budu obučavali za A kategoriju praktični čas će plaćati 36,60 KM, B kategoriju 30,50 a C kategoriju 61 marku. Čas vožnje za D kategoriju koštaće 91,50 maraka.

(Glas Srpske)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u