ZASAD NIŠTA Inicijativa protiv poskupljenja obuke vozačkog ispita još na čekanju

Nadležne institucije u BiH još u ladicama drže inicijativu koja je usmjerena protiv poskupljenja obuke za buduće vozače, pa tako nije poznato da li će i kada ona doći na dnevni red.

Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojom se traži da budu izbrisani stavovi iz spornog člana koji predviđaju drastično poskupljenje vozačkog ispita, podnio je 25. septembra poslanik SNSD-a u prošlom sazivu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić.

U obrazloženju je naveo da određivanje minimalnih cijena nastavnog časa u pomenutoj oblasti nije u skladu sa EU direktivama i Zakonom o slobodnom formiranju cijena BiH.

Špirić kaže da, uprkos ignorisanju institucija BiH, neće odustati od svoje namjere.

– Oni sad vjerovatno neće da rade ništa jer je inicijativa podnesena prošlom sazivu Parlamenta BiH, ali predstavnici SNSD-a u novom sazivu u oba doma ponovo će pokrenuti tu priču. Neću odustati od toga – rekao je Špirić.

U Parlamentu BiH, kojem je Špirić dostavio inicijativu, ističu da su je uputili na adrese Savjeta ministara BiH i Ministarstva komunikacija i transporta.

– Još nije dostavljen odgovor na inicijativu – kratko su naveli iz Parlamenta BiH.

U Ministarstvu komunikacija su na pitanje da li su razmotrili Špirićevu inicijativu odgovorili da oni ne predlažu cijenu obuke za vozače, već minimalne proračunske elemente koji moraju biti sadržani u cijeni koju formira auto-škola. Tvrde da će na taj način biti suzbijena pojava auto-škola koje zloupotrebljavaju propise i spuštaju cijenu na uštrb propisanog fonda časova.

– Na terenu su sada prisutni popusti, poklon bonovi, što odudara od propisanih odredaba. Do koraka koji predviđa poskupljenje ne bi ni došlo da su se nadležna ministarstva u entitetima organizovala o pitanju nadzora nad sprovođenjem obuke. Oni nisu razvili instrumente na osnovu kojih su mogli zaključiti da se auto-škola ne pridržava propisa – naveli su u ovom ministarstvu.

Poskupljenje obuke za vozače u BiH sve je izvjesnije jer je odluka o minimalnim cijenama prešla put konsultacija, odnosno sve nadležne institucije u BiH podržale su njeno donošenje, izuzev Zavoda za obrazovanje odraslih RS, tako da bi se sporni dokument uskoro mogao naći pred Savjetom ministara BiH. Ova odluka izazvala je oprečna mišljenja među vlasnicima auto-škola, o čemu je “Glas Srpske” ranije pisao. Jedni su protiv jer će cijena obuke za B kategoriju iznositi oko 1.300 umjesto dosadašnjih 600 maraka, što će, kažu, biti preskupo za većinu građana. Drugi, pak, smatraju da će to omogućiti školama da rade kvalitetnije.

Nove cijene 

Prema predloženim cijenama, budući vozači će čas teoretske nastave plaćati sedam KM. Kandidati koji se budu obučavali za A kategoriju praktični čas će plaćati 36,60 KM, B kategoriju 30,50 a C kategoriju 61 marku. Čas vožnje za D kategoriju koštaće 91,50 maraka.

(Glas Srpske)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba