Vijesti 21.04.2016.

Zasađene Pančićeve omorike povodom Dana planete Zemlje

ČITANJE: 3 minute
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ambasador SAD u BiH Morin Kormak i ministar za životnu sredinu i turizam Federacije BiH Edita Đapo zasadile su danas na Tjentištu tri stabla Pančićeve omorike, povodom obilježavanja 22. aprila – Svjetskog dana planete Zemlje.

One su prethodno, zajedno sa volonterima Asocijacije “Via Dinarika”, u kanjonu rijeke Sutjeske, na lokalitetu Suha, postavile putokaze prema Trnovačkom jezeru i Prijevoru, koji se nalaze u podnožju planine Maglić, te prema planini Volujak.

Golićeva je rekla da je simbolika sađenja drveća višestruka i da nosi poruku mira za sve – da vode računa o planeti, da je ne zagađuju i zaštite.

“BiH kao mala zemlja trpi posljedice tehnološki razvijenih zemalja. Nismo veliki zagađivači, niti smo učinili da dođe do enormnih klimatskih promjena, od katastrofalnih suša do katastrofalnih poplava”, rekla je Golićeva.

Ona je napomenula da je moto ovogodišnjeg Dana planete Zemlje “Neka se dešavaju krupne stvari – zasadimo 7,8 milijardi stabala na planeti Zemlji, šta čekamo počnimo odmah!”.

“Mi smo počeli, a studenti dva šumarska fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva zasadiće ovdje 88 jela, smrča i Pančićevih omorika”, navela je Golićeva.

Ona je istakla da Nacionalni park “Sutjeska” pruža velike mogućnosti održivog razvoja za stanovnike Foče, Gacka i Kalinovika.

“Kapacitete koje budemo gradili moraju biti u funkciji održivosti, novih zapošljavanja, turizma i poljoprivrede. Razgovaraćemo sa ambasadorima mnogih zemalja kako doći do investitora da bi ovo područje stavili u funkciju održivog razvoja i zaštite prirode”, kaže Golićeva.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak istakla je da je Nacionalni park “Sutjeska” jedan od najljepših u BiH i da svi građani BiH mogu biti ponosni na njega.

“Podstakla bih sve građane BiH da dođu ovdje. I Maglić – najviši vrh u BiH nalazi se ovdje. I ja se moram početi spremati da, možda, jednog dana pođem u pohod na taj vrh”, rekla je Kormak.

Ona je dodala da ovaj prostor ima i važan istorijski momenat, o čemu svjedoče spomenici u Dolini heroja. “Današnjim činom pokušavamo da promovišemo povratak ljudi prirodi, da se iskoriste prirodne ljepote. Rado ću se ovdje vratiti”, poručila je ambasador SAD.

Ministar za životnu sredinu i turizam FBiH Edita Đapo rekla je da je Nacionalni park “Sutjeska” od izuzetne važnosti za BiH, te da je Evropski parlament priznao ovaj, kao i Nacionalni park “Una”, što pokazuje da je od velike važnosti i za Evropu. “Trudimo se da unaprijedimo saradnju između dva entiteta, jer ovo je blago BiH”, rekla je Đapo.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović istakao je da je na Tjentištu sve više gostiju i da bi, prema najavama, ovo mogla biti jedna od najboljih poslijeratnih sezona.

“Prethodne godine imali smo 6.905 noćenja, a za ovu godinu imamo već 3.500 rezervisanih mjesta”, naveo je Pavlović.

Studenti šumarskih Fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva danas su, kao volonteri Asocijacije “Via Dinarika”, osim pošumljavanja, markirali i planinske staze na području Nacionalog parka “Sutjeska”.

(Agencije)