Politika 18.03.2023.

ZASJEDA GLAVNI ODBOR SDA: Osmica, Sebija i Vlada FBiH u fokusu

ČITANJE: 2 minute

Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije je počela u 11 sati i očekuje se da će trajati otprilike tri sata.

Predsjednica ovog odbora je Jasmina Bišćević Tokić, a u rukovodstvu su još zamjenici Mirela Mateša-Bukva, Željko Panić, Alija Tabaković te predsjednik stranke Bakir Izetbegović. Dio glavnog odbora su i brojni članovi sa područja svih kantona u FBiH, ali i iz RS-a i Brčkog te inostranstva.

Osim njih prisustvuju i drugi uvaženi članovi poput Fadila Novalića, Refika Lende, Sebije Izetbegović, Šefika Džaferovića, Adila Osmanovića, Halida Genjca, Safeta Softića, Edina Ramića, Šemsudina Dedića i drugih.

Posljedni “potres” koji je pogodio SDA, a o kojem će sigurno biti riječi su američke sankcije Osmanu Mehmedagiću.

Obrazloženje američkog Ministarstva finansija za stavljanje Mehmedagića na crnu listu odnosi se na to da je on kao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije radio u korist SDA. Odmah su iz SDA poručili da traže dokaze za tvrdnje SAD, no oni nemaju praksu otkrivati na koji način dolaze do informacija na osnovu kojih djeluju njihove institucije.

Također je rasprava u javnosti o diplomi Sebije Izetbegović nešto što kontinuirano šteti SDA, stoga bi bilo dobro da članovi razgovaraju i o nedavnom oduzimanju magistarskog zvanja profesorice.

Osim toga, razgovarat će sigurno i o narednim koracima za formiranje Vlade FBiH s obzirom na to da je situacija prilično složena.

SDA bi mogla u narednom periodu pretrpjeti snažan pritisak ukoliko Refik Lendo ne bude htio dati saglasnost za imena nove Vlade FBiH, a što je vrlo izvjesno s obzirom na to da su takvo ponašanje najavili. HDZ i Osmorka očekuju da će rješenje stići uskoro iz OHR-a, no u tom slučaju i SDA treba zauzeti stav o tome kako će dalje regovati. U javnom prostoru se sve češće čuju i protesti kao način borbe.

Neizostavne diskusije su svakako i druga unutrašnja pitanja poput Dodikovog otimanja državne imovine, izbora novog sudije Ustavnog suda, ali i druge regionalne i svjetske sigurnosne teme, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: SDA