Region 04.05.2022.

“Zasjedanje Sinoda poruka da je KiM dio Srbije”

ČITANJE: 3 minute

Održavanjem sjednice Sinoda Srpske pravoslavne crkve(SPC) u Pećkoj patrijaršiji, SPC je poslao poruku srpskom narodu i cjelokupnoj javnosti da je KiM neotuđivi dio Srbije i da je srpska crkva zainteresovana da se ono sačuva u onom statusu u kojem postoji i u Ustavu Srbije, ocijenio je danas kulturolog i vjerski analitičar Jovan Janjić.

On je, u izjavi za Tanjug, dodao da je to istovremeno poruka preostalom srpskom narodu na KiM da nije ostavljen i zaboravljen od svojih najviših crkvenih predstavnika.

Janjić podsjeća da je Pećka patrijaršija jedno od dva sjedišta SPC, i da je to drevno sjedište vjekovima bilo centralno mjesto SPC i sjedište srpkih patrijaraha.

– Sama činjenica da pored Svetog sinoda, dakle vlade, zaseda i Patrijaršijski upravni odbor, koji se bavi materijalno finansijskim stvarima, pokazuje da crkva svoje redovne aktivnosti vezuje za KiM. To možemo videti i po izjavi koju je dao patrijarh Porfirije po dolasku u Pećku patrijaršiju, kada je rekao da je koren srpske crkve i naroda na KiM i da taj koren treba zalivati – ističe Janjić.

Na pitanje kada možemo očekivati da patrijarh Porfirije bude ustoličen i u Pećkoj patrijaršiji, Janjić kaže da je moguće da to bude i do kraja ove godine.

– Moguće je da već na sledećem majskom zasedanju najviše crkveno telo, Sveti arhijerejski sabor, donese odluku kada će taj čin biti izvršen – poručuje Janjić.

On ističe da je običaj u SPC da se patrijarh, po ustoličenju u Sabornom hramu u Beogradu, ustoliči i u drevnom sjedištu srpskim arhiepiskopa i patrijaraha u Pećkoj patrijaršiji.

Međutim, naglašava, u Ustavu nije određeno u kom vremenskom intervalu bi trebalo sprovesti taj duhovni čin, pa tako nekada može proći i po nekoliko godina da dođe do ustoličenja.

Navodi primjer patrijarha Pavla koji je izabran za patrijarha 1990. a ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji četiri godine kasnije, kada je tom činu prisustvovalo 10.000 ljudi.

Na pitanje o planiranoj posjeti patrijarha Porfirija Crnoj Gori, Janjić kaže da je patrijarh kao povod iskoristio proslavu 350 godina Vasilija Ostroškog, ali da tu posjetu treba posmatrati u širem kontekstu.

– Patrijah će iskoristiti tu proslavu da bude u Nikšiću i u Crnoj Gori uz verujući narod. Želi da pokaže da je SPC ponovo uz svoj narod, ne samo srpski, već pravoslavni koji je većinski u Crnoj Gori jer 62 odsto stanovništva čine pripadnici SPC – kaže Janjić.

On smatra da će taj čin, ako ima razuma, doprinijeti poboljšanju odnosa u toj zemlji, ali i da se shvati da Crna Gora ne postoji bez SPC.

– Uostalom, SPC je i stvarala Crnu Goru, jer je ona na tom području starija od crnogorske države – podsjeća Janjić, odgovarajući na pitanje kako vidi partijarhovu posjetu u kontekstu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori, ali i u u svijetu.

On kaže da je u Crnoj Gori izigrana volja naroda iskazana u veličanstvenim litijama, kada je narod izašao da iskaže šta je njegovo raspoloženje i duhovna volja, što je, naglašava, materijalizovano kasnije na izborima.

– Međutim, došlo je rascepa, rekao bih izdaje, jednog manjeg dela te koolicije koji se priklonio onima protiv kojih je narod ustao. Sada su te snage, najblaže rečeno, antihrišćanske snage u Crnoj Gori, ponovo se osilile i krenule u obračun sa srpskom crkvom. One su ohrabrene pre svega sramnom rezolucijom Evropskog parlamenta kada su srpsku crkvu označili kao remetilački faktor međunacionalnih odnosa na Balkanu – ocijenio je Janjić.

(A. S.)