Vijesti 24.12.2020.

ZASLUŽILA GOLUBA MIRA: Medlin Olbrajt dobila spomenik u Sarajevu, otkrili ga Ganić, Kljuić i Pejanović

ČITANJE: 1 minuta

Danas su u ulici Alipašina (Park Kemala Montena), svečano otkriveni spomenici zahvalnosti za Mohamada Mahathira, bivšeg premijera Malezije, i Madeleine Albright, bivšu američku državnu sekretarku.

Spomenike su otkrili bivši članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (1992–1996) Ejup Ganić, Mirko Pejanović i Stjepan Kljuić, u prisustvu odlazećeg načelnika Općine Centar, Nedžada Ajnadžića.

Na čelu sa Mahathirom, Malezija je pružala izuzetnu pomoć i podršku u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu, kao i u kasnijem vremenu obnove i oporavka, piše Klix.

Albright je prilikom posjete opsadnom Sarajevu 1994. godine, ispred tadašnje Američke ambasade izjavila: “Ja sam Sarajka!”, te svesrdno nastavila podržavati mir u Bosni i Hercegovini i regionu, i u godinama koje su uslijedile, ističe Klix.

– Nema dvojbe da je Medlin Olbrajt jedno od najznačajnijih diplomatskih imena krajem 20. stoljeća. Rođena na Balkanu potiče iz diplomatske obitelji i imala je sve preduvjete da bude diplomatska dama, ali ona je boreći se za istinu i pravdu često znala da bude izvan konteksta diplomatskog ponašanja. Ona je znala da poruči agresorima  i zločincima da će snositi odgovornost. Njen posjet Sarajevu i Vukovaru ostao je u historiji svjetske diplomacije kao posebno poglavlje diplomatske odvažnosti – kazao je Stjepan Kljujić.

Novootkriveni spomenici su se tako pridružili prethodnicima u aleji stranih državnika (Paddy Ashdown, Alois Mock, Tadeusz Mazowiecki).

Autor spomenika je poznati akademski kipar Enes Sivac. Na vrhu spomenika izvajani su golubovi mira s obzirom da su oboje državnika i dalje aktivni na svjetskoj sceni.

(Klix, foto: centar.ba)